Арсеній і Ніно

04.10.2008

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк учора зустрівся зі екс–спікером парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, яка перебуває в Києві. Як завжди дипломатичний Яценюк заявив, що головними пріоритетами відносин між нашими країнами є допомога Грузії вийти з «економічного колапсу», а «коли економічна ситуація буде стабілізована, допомогти розвиватися демократичним шляхом».

Коментуючи збройний конфлікт Грузії та Росії, український спікер сказав, що «у кожній війні не буває правих і винуватих, але найстрашніше, що ми не упередили, і світ, у першу чергу, не упередив, це — розвиток цього воєнного конфлікту». Яценюк вважає, що ті події «довели всьому світу неефективність світових інструментів і механізмів, які б могли виконувати превентивну функцію і не допускати розвитку будь–якого рівня військових конфліктів». Зокрема, він висловив жаль, що рішення Ради безпеки ООН є неефективними.

Ніно Бурджанадзе в цьому контексті відзначає, що найбільше має обговорюватися питання про майбутній світовий порядок і те, «чи буде заснований він на верховенстві права і закону, чи буде заснований на верховенстві сили».

Екс–соратниця Саакашвілі зачепила й тему сепаратизму. Вона вважає, що «сепаратизм є тим злом, яке загрожує не тільки Грузії, а й серйозно загрожує іншим країнам». Бурджанадзе бачить вихід тільки у віднахо­дженні «правильного балансу», а «це — тільки повага взаємних інтересів», повідомляє прес–служба Верховної Ради України.

Зустріч Яценюка та Бурджанадзе проходила у рамках засідання «Дипломатичного клубу» фонду Open Ukraine, заснованого спікером ВР.