Без «Молодості» Київ неможливий...

04.10.2008

У жовтні золота осінь конкурує з темними залами і сизими курилками Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» — там показують прогресивне кіно і обсмоктують всі його нюанси, знахідки і проколи. На останній «великій» передфестивальній прес–конференції оголосили гроно людей–приманок, людей–фетишів, на яких товпитимуться кіноманіяки з усієї країни. З Франції представляти свої дебюти прилетять популярна актриса Сандрін Боннер — її першу документальну стрічку «Її звуть Сабіна» показуватимуть поза конкурсом, та молодий улюбленець публіки Луї Гарель — його 25–хвилинну картину «Мої приятелі» покажуть у конкурсі короткометражок. Син відомої російської журналістки Анни Політковської Ілля та один із лідерів російської опозиції Гаррі Каспаров представлять фільм «Лист до Анни» режисера Еріка Бергкраута, який теж приїде в Київ. Ця картина відкриє програму «Молодість» проти тоталітаризму». Російська присутність на київській «Молодості» ознаменується також присутністю Олексія Германа–молодшого з фільмом–лауреатом Венеціанського кінофестивалю–2008 «Паперовий солдат», масивною фігурою Надзвичайного та Повноважного посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна та прем’єрою документальної стрічки до його ювілею «Надзвичайний Черномирдін». Чудова театральна актриса Алла Демидова працюватиме в журі 38–ї «Молодості», разом з українським художником Сергієм Якутовичем, угорським режисером Андрашем Фесошем та головою журі зі США, актором Армандом Ассанте. Нагадаємо фільмографію Ассанте: «Питання і відповіді», «Королі мамбо», «Хофф», «Суддя Дред», «Стриптиз», «Одіссея», «Каліфорнійські мрії». Останній фільм, до речі, виходить в український прокат із 2 жовтня у рамках програми «Передчуття «Молодості». Організатори ще сподіваються, що Емір Кустуріца викроїть день із свого турне з картиною «Марадона очима Кустуріци» і приїде відкрити програму «Кіно Сербії».

Відібрані фільми, куплені квитки, заброньовані готелі, зірки, як завжди, щодня змінюють плани... Але дирекція цьогорічної «Молодості» акцентує увагу на новому проекті Molodist FilmBoat Meeting — спеціальний конкурс копродукцій, завдяки якому «роботи молодих кінематографістів знайдуть своїх інвесторів, які запрошені до Києва». Цей проект роблять спільно Українська кінофундація, якою керує почесний президент «Молодості» Андрій Халпахчі, зі своїм головним спонсором. За словами організаторів, «проекти переможців цього конкурсу, серед яких, окрім українських кінематографістів, є представники Туреччини, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Угорщини та Росії увійдуть до каталогу Molodist FilmBoat Meeting 2008». А цей каталог видадуть англійською і та ж кінофундація «кататиме» його по найвпливовіших кінофорумах.

Відкриватиме фестиваль фільм Романа Балаяна «Райські птахи», а закриватиме «Молодість» бельгійсько–французька стрічка «Румба» Фіони Гордон і Домініка Абеля, лауреатів «Молодості–2005» за картину «Айсберг». Церемонії закриття і відкриття кінофестивалю, які режисуватиме Влад Троїцький, в прямому ефірі показуватиме Перший канал.

Для забудьків: «Молодість» стартує у Києві 18 жовтня, триватиме до 26 жовтня, головний майданчик — кінотеатр «Київ», додаткові — «Жовтень», «Кінопанорама» і третій — невідомий.