«Ми і Польща — одна команда!»

02.10.2008
«Ми і Польща — одна команда!»

Олександр Моцик. (Фото автора)

Із послом України в Республіці Польща Олександром Моциком «Україні молодій» випало поспілкуватися під час зустрічі в рамках міжнародного медіа–проекту «Партнерство задля демократії», що проходив минулого тижня у Вищій школі права й адміністрації Перемишль — Жешув. Пан посол не сумнівається в тому, що Євро–2012 відбудеться саме в Україні й Польщі, вірить у подальше поглиблення взаємовигідних економічних стосунків між обома державами і констатує, що через проблеми з видачею віз кількість українців, котрі побували в Польщі впродовж року, відчутно зменшилася.

— Відносини між Україною і Польщею перебувають на високому рівні й мають сталу тенденцію до поліпшення не тільки через спільний унікальний проект підготовки до Євро–2012, — вважає Олександр Моцик. — Польща для нас є також четвертим за величиною економічним партнером. У цьому контексті хочу сказати, що найвищий рівень підтримки у прагненні України долучитися до ЄС і НАТО надходить саме від Польщі. Її досвід для нас важливий, оскільки наші країни є сусідами і мають схожі тенденції розвитку.

 

— Як ви можете оцінити недавній візит голови уряду Польщі Дональда Туска до України в контексті спільних зусиль країн щодо підготовки до Євро–2012?

— Цей візит був дуже важливим. У рамках спільно проведеного засідання комітету з підготовки до Євро–2012 ми констатували, що підготовка йде нормально. Звичайно, є певні питання, але по ходу вони вирішуються. А саме: вирішено питання реконструкції Олімпійського стадіону, беззаперечний прогрес має стадіон у Дніпропетровську, наша країна працює над програмою будівництва аеропортів з нормальною комунікацією, готелів та іншої інфраструктури. Наразі створено одинадцять робочих груп зі співпраці в різних сферах — транспорту, прикордонних переходів, автострад, туризму тощо. Затверджені склади цих груп з обох боків, представники яких зустрічатимуться раз на квартал і конкретно працюватимуть над усіма питаннями підготовки. Ми впевнені, що все зробимо вчасно — і Україна, і Польща. Проект спільний, ми одна команда, і тому не може бути так, що хтось погано працює на мету, а хтось добре. Погано спрацює один — програє ціла команда. І розуміння цього між нами є.

— УЄФА хоча й залишив за Україною та Польщею право проведення Євро–2012, але має певні застереження до організаторів. Президент УЄФА Мішель Платіні заявив, що поки що в обох країнах немає ні аеропортів, ні доріг, ні інфраструктури, а без цього проведення турніру неможливе. Такий стан справ вас не хвилює?

— Вважаю, що немає жодних підстав для хвилювань. Україна і Польща проведуть Євро–2012, і фінал відбудеться саме в Києві! Ми разом виграли право на проведення чемпіонату, хоча багато хто в це не вірив. І зараз є певні скептичні голоси, особливо з країн, які претендували на проведення Євро–2012. Але нехай усі будуть упевнені, що Україна й Польща зроблять найкращий чемпіонат Європи з футболу! Тим паче, що це фантастичний шанс для обох країн: шанс для промоції, шанс для практичної європейської інтеграції України, шанс показати себе світу. І ми доведемо, що є кращими, ніж про нас думають, що ми справжня європейська держава.

— Відомою є проблема оформлення і видачі віз для українців з боку країн–членів Шенгенської зони, які мають кордони з Україною. Зокрема, це стосується й Польщі, яка нещодавно приєдналася до Шенгену. Що робить очолюване вами посольство для вирішення проблеми?

— Як на мене, то одну лише Польщу я б не виокремлював, бо до цієї країни, можливо, навіть трохи легше оформити візу, ніж до інших країн Шенгенської зони. Польща оформляє українцям дуже багато віз, але й тут проблеми, звичайно, є. Мені прикро констатувати такий факт: кількість поїздок українських громадян до Польщі за перше півріччя 2008 року, у порівнянні з попереднім, зменшилася у 2,7 раза. Але є й загальна проблема Брюсселя, яка полягає в тому, що українцю дуже складно отримати шенгенську візу. Це ненормально. Ми працюємо з Європейським Союзом у напрямі полегшення цього режиму, згідно з відповідною угодою між Україною і ЄС, підписаною раніше. Тоді ми домовлялися, що певній категорії громадян видаватимуть багаторазові візи аж на п’ять років, для іншої — до одного року тощо. Але на сьогодні ми маємо картину, коли отримати візу справді дуже важко, до того ж ні про п’ять років, ні навіть про рік переважно не йдеться! «Багаторазовими», як правило, виявляються лише візи на півроку. А для тих, хто вперше в’їжджає в країну, дають візу лише на сім днів. Це дійсно проблема.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>