НОВИНИ ПЛЮС

01.10.2008

Нарешті вільні

Щасливо закінчилася жахлива пригода 11 європейських туристів та їхніх вісьмох єгипетських гідів, яких 19 вересня тому викрали в Єгипті. Єгипетський спецназ у результаті вдало організованої акції, подробиці якої не розголошують, звільнив усіх 19 заручників та «ліквідував» приблизно половину з 30 їхніх викрадачів, повідомила вчора єгипетська інформагенція МЕНА. Ніхто із заручників не постраждав. Єгипетське телебачення повідомило вчора, що звільнені вирушили до Каїра.

Затоптані перед храмом

Щонайменше 144 осіб загинули вчора в тисняві перед індуїстським храмом у штаті Раджистан, що на півночі Індії. Приблизно 150 прочан отримали поранення, деякі з них — дуже серйозні.

Майже 25 тисяч індуїстів зібралися на дев’ятиденне свято Наваратра перед храмом Чамунда Деві, збудованим ще в XV столітті у старовинному місті Джодхпур. Раптом стіна огорожі, яка оточує храм, упала і розчавила кількох прочан. Це викликало велику паніку: люди почали втікати по тілах тих, хто падав на землю. Багато віруючих загинуло також у вузькому проході до храму.

Тиснява — часте явище для храмів Індії. У серпні цього року під час подібної трагедії біля храму в штаті Хімахал­Прдеш загинули 140 осіб. У січні 2005 року під час індуїстського свята у штаті Махараштра під час паніки у юрбі загинуло 257 осіб.

Арешт виробників «китайського молока»

Китайська поліція заарештувала 27 осіб, які виробляли небезпечний промисловий хімікат меламін як харчову добавку, повідомила вчора агенція «Сіньхуа». Наявність меламіну в сухому молоці та в інших харчових продуктах спричинила захворювання 54 тисяч китайських дітей та смерть чотирьох із них. З огляду на це багато країн світу відмовилися від китайських харчових продуктів, що містять сухе молоко.

Під час рейду, в якому були задіяні більше 800 поліцейських, на підпільному підприємстві в північній провінції Хебей вилучено 220 кілограмів ще не реалізованого небезпечного хімікату. Вчора надійшло повідомлення, що в харчовій продукції компанії Cadbury, яка базується в Пекіні, також виявлено меламін.

Замах на главу МВС Інгушетії

Учора вранці в Назрані — столиці Інгушетії — було здійснено спробу підірвати авто, в якому перебував глава МВС цієї республіки Муса Медов. Як повідомила пресслужба республіканського МВС, із машиною Медова зрівнявся і вибухнув автомобіль ВАЗ2114. Людина, яка перебувала за кермом, загинула. Окремі свідки стверджують, що це була жінка. Вибуховий пристрій, встановлений у «Жигулях», був начинений вражаючими елементами і мав потужність 10—12 кілограмів у тротиловому еквіваленті. Уламки машини розлетілися в радіусі 40—50 метрів. Медов і його охорона не постраждали, натомість отримав поранення водій автівки, яка іхала за міністерським кортежем, та п’ятеро випадкових перехожих.

Правозахисники не раз звинувачували інгушетських силовиків у викраденнях, тортурах та вбивствах місцевих мешканців, що провокує їх на акти помсти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>