«Свобода» дражнити гусей

30.09.2008

Сценарій і особливо розв’язка подібних вуличних акцій у кримській столиці щоразу легко прогнозуються, тим паче, коли це якось зачіпає за живе місцевих компартійних адептів, бо саме вони давно присвоїли собі монопольне право на істину і всілякий агітпроп. А тут таке неподобство: партія ВО «Свобода» ініціює всеукраїнський референдум стосовно зміни автономного статусу Криму і скасування спеціального статусу Севастополя, зазіхаючи ще й на головне дітище Леоніда Грача – кримську Конституцію (за її розробку і ухвалення цей комуністичний ватажок свого часу навіть ордена Ярослава Мудрого удостоївся. — Авт.)

Зрозуміло, що перед імовірними достроковими виборами до Верховної Ради України ця ініціатива партії Олега Тягнибока має значне піарне навантаження. Хай там як, а ініціативні групи щодо проведення референдуму зі скасування кримської автономії «Свобода» збирає в усіх регіонах. І ось черга дійшла власне до Криму. У гарнізонному Будинку офіцерів Сімферополя прибічники Тягнибока позавчора планували провести збори й обрати на них ініціативну групу з підготовки скандального плебісциту. «Червоні», а також союзницькі сили в особі «вітренківців» і «русблоківців» зреагували передбачувано: живим ланцюгом із партійними прапорами перекрили націоналістам прохід до приміщення. Штовханиною, словесною перепалкою під акомпанемент радянських патріотичних пісень усе й закінчилась. До іншого варіанту протистояння на розі вулиць Пушкіна й Карла Маркса у Сімферополі не допустили бійці «Беркута» та внутрішніх військ.

Прикметно, що кожна зі сторін залишилась при своїй думці. Комуністи, точніше особисто Леонід Грач, через свою прес–службу переможно похвалився, що завдяки «патріотичному настрою кримчан» зірвано черговий «шабаш націоналістів». У свою чергу, «Свобода» передала у ЗМІ інформацію, що збори таки відбулися, щоправда, не всередині Будинку офіцерів, а на вулиці. Повідомлення «тягнибоківців» називається «Кримчани підтримали референдум зі скасування автономії».

Підвів риску під недільним інцидентом начальник міліції громадської безпеки Криму Микола Федорян: ніяких особливих подій не сталося, тому кримінальних чи адміністративних справ щодо цих фактів порушено не буде.