НОВИНИ ПЛЮС

27.09.2008

Американсько–пакистанська стрілянина

Між дислокованими в Афганістані силами США та військовослужбовцями сусіднього Пакистану сталася чергова, вже третя цього тижня, перестрілка. Як повідомив представник СЕНТКОМу (Центрального командування збройних сил США), американці відкрили вогонь по пакистанських прикордонниках із легкої стрілецької зброї у відповідь на обстріл двох американських гелікоптерів із пакистанської прикордонної застави. За версією американців, гелікоптери здійснювали прикриття спільного патруля афганських та американських військових у прикордонному районі й не порушували повітряний простір сусідньої країни. Пакистанська сторона стверджує протилежне. «Не можна порушувати суверенність держав, це не йде на користь у боротьбі з тероризмом. Навпаки, такі дії можуть мати зворотний ефект», — попередив із трибуни Генасамблеї ООН президент Пакистану Асіф Алі Зардарі.

Російські шпигуни в Чехії

Російські агенти в Чехії налаштовують місцеве населення проти розміщення американського радара, який входить до складу створюваної системи протиракетної оборони. Про це йдеться у щорічному звіті Служби інформації з безпеки. Чеські контррозвідники зазначають, що впродовж 2007 року російські розвідувальні служби намагалися інфільтруватися у чеські ЗМІ, а також у громадські та політичні організації. «На цей час російська шпигунська діяльність у Чехії сягнула особливо високого рівня інтенсивності», — цитує фрагмент звіту агенція «Франс пресс».

За даними соціологічних опитувань, більшість мешканців Чехії висловлюються проти розміщення радара ПРО на полігоні Брди в південній частині країни. Минулого тижня міністр оборони США Роберт Гейтс та його чеська колега Власта Парканова уклали чергову угоду, яка пов’язана з розміщенням радара, а саме — про перебування на об’єкті американських військовослужбовців.

Викрадених туристів перемістили до Лівії

Викрадачі та їхні заручники, туристи, яких узяли в полон у Єгипті, перемістилися з Судану до Лівії, приблизно за 15 км від кордону. Про це повідомив агенції «Франс пресс» речник МЗС Судану Алі Юсуф. Влада Лівії відмовляється коментувати цю справу. «За нашою інформацією, всі заручники почуваються добре. Поблизу їхнього місця перебування є наші військові підрозділи, але ми не вдамося до жодних кроків, які б загрожували життю заручників», — додав Юсуф.

Група з вісьмох єгиптян, п’ятьох німців, п’ятьох італійців та румуна була викрадена в п’ятницю минулого тижня на півдні Єгипту. За інформацією з єгипетських джерел, викрадачі вимагають від Німеччини виплати викуп за заручників у розмірі 6 млн. євро. Німеччина відмовляється від переговорів із бандитами, а Судан перебуває в постійному контакті з єгипетськими, італійськими та румунськими владними органами.

Ізраїль рветься бомбардувати Іран

Ізраїль серйозно розглядає можливість бомбардування іранських ядерних об’єктів ще цього року, але президент США Джордж Буш відмовився підтримати такі авіаудари. Про це повідомила вчора британська газета «Гардіан» із посиланням на найвищі європейські дипломатичні джерела. Газета стверджує, що прем’єр–міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт обговорював цю справу під час зустрічі 14 травня. Буш не підтримав атаку, побоюючись іранських ударів у відповідь по американських цілях в Іраку й Афганістані. Лідер США висловив сумнів, що Ізраїлю вдасться повністю знищити всі іранські ядерні об’єкти.

«Гардіан» зазначає, що, попри брак підтримки Вашингтона, Ізраїль надалі виношує плани авіаударів: його літаки можуть досягнути Ірану в обхід контрольованого США повітряного простору Іраку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>