НОВИНИ ПЛЮС

26.09.2008

Лазаренка повернуть?

Українська й американська сторони досягли попередніх домовленостей про можливу екстрадицію до України екс–Прем’єра Павла Лазаренка. Відповідних рішень було досягнуто під час робочого візиту Президента Віктора Ющенка до США, повідомив перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш. За його словами, у Сполучених Штатах почала працювати міжвідомча група експертів правоохоронних органів України. Експерти продовжать свою роботу під час наступного візиту Ющенка до США, який запланований на 29 вересня.

Відділ кадрів

Президент України призначив головою Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха, який досі виконував обов’язки «губернатора».

Медведчука знову допитують

Екс–керівника адміністрації Президента Кучми Віктора Медведчука допитували в Службі безпеки України у справі про фальсифікації результатів голосування в ході президентських виборів 2004 року. Про це на вчорашній прес–конференції повідомив заступник керівника СБУ Микола Герасименко. Ідеться про кримінальну справу, порушену слідчим управлінням СБУ ще в 2004 році за фактом незаконного втручання в комп’ютерні системи під час першого туру виборів. Щодо Медведчука «були свідчення, що він є одним із фігурантів цієї кримінальної справи».

СБУ викрила факти провокацій проти українців з приводу Грузії

Служба безпеки України запобігла низці спроб втягти громадян України в збройний конфлікт між Росією і Грузією й обіцяє не допустити підривної діяльності російських спецслужб на території Української держави. Про це заявила керівник прес–служби СБУ Марина Остапенко. За словами речниці, в серпні–вересні СБУ зафіксувала кілька спроб вербування українців для відправки до зони конфлікту; за це чоловікам пропонували від 200 до 500 доларів на добу. Кандидат повинен був мати спеціальний вишкіл, навички підривної діяльності та посвідчення особи, що підтверджує причетність до військових формувань.

Остапенко також поінформувала, що в жовтні минулого року, використовуючи методи психологічного тиску, представники російських правоохоронних органів схилили до співпраці громадянина України, який у нетверезому стані перетнув російсько–український кордон, після чого повинен був дати свідчення про те, що проходив диверсійну підготовку на базі УНА–УНСО у Львівській області і прибув на територію Росії для участі в терористичних операціях у складі незаконно організованих чеченських воєнізованих формувань.