Хмарки з соляною кислотою

24.09.2008

Атмосферне повітря

У Красноперекопську, що в Криму, протягом семи днів останнього місяця літа було зафіксовано вісім випадків високого забруднення атмосферного повітря хлористим воднем (соляна кислота) на рівні 8,5 гранично допустимої концентрації (ГДК). Випадки високого забруднення помічені на вулицях цього міста — Проектній та Менделєєва. Можливе джерело забруднення — відкрите акціонерне товариство «Бром».

Поверхневі води суші

На чотирьох станціях у Дніпровсько–Бузькій гирловій області (узбережжя Чорного моря) 13 серпня були зафіксовані три випадки повної відсутності кисню і один випадок дефіциту кисню на рівні екстремально високого забруднення. Ситуацію спричинили гідрометеорологічні умови району — слабке перемішування водних мас на мілководді при високій температурі. Випадки високого забруднення, коли вміст хімічних речовин у воді перевищує ГДК у 10 разів і більше, було зафіксовано на 13 водних об’єктах у 14 пунктах.

Низький вміст розчиненого у воді кисню на рівні ВЗ у річках Полтва і Устя був спричинений стоками комунальних підприємств Львова, Буська і Рівного, а у Південному Бузі — підвищеною температурою. У Західному Бузі і Полтві відмічено чотири випадки високого забруднення сполуками амонійного азоту, а в річках Латориця, Устя — азоту нітритного. Джерело забруднення — стоки комунальних підприємств міст Львова, Буська, Чопа і Рівного.

У річках Приазов’я (Лозуватка, Обитічна, Берда) зафіксовано три випадки ВЗ сульфатами, що пов’язано з високим природним вмістом цих солей у річках. ВЗ азотом нітритним у річці Кальміус було викликане викидами підприємств Донецька. Внаслідок скиду промислових стоків Безлюдівською каналізаційною станцією фахівці зареєстували високе забруднення нітритним азотом річки Уда (у районі Харкова).

Радіаційна ситуація

Радіометрична мережа Державної гідрометеорологічної служби не зафіскувала підвищені рівні радіаційного фону в серпні. За даними 181 станції, потужність експозиційної дози гамма–випромінювання на території України визначалось у межах 6—27 мкР/год. Найвищі рівні зафіксовані у Чорнобилі — 27 мкР/год та в Коростені — 24 мкР/год.

У Києві гамма–фон змінювався від 11 мкР/год (11 серпня) до 17 мкР/год (24 серпня) і в середньому за місяць становив 14 мкР/год, що відповідає природному рівню.

 

Інформацію надано Центральною геофізичною обсерваторією МНС України.