І дощ змиває всі сліди?

24.09.2008

Як повідомляла раніше «УМ» за інформацією відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції, працівники Тернопільського управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю виявили у селі Устя–Зелене Монастириського району зловживання коштами, виділеними на ліквідацію наслідків стихії в регіоні. Йшлося про те, що за фіктивними актами майже півмільйона гривень було використано на ремонт сільської лікарні, яка хоч і знаходиться в жахливому стані, але саме від повені начебто не постраждала. За звинуваченням у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні прокуратура Монастириського району порушила проти посадових осіб сільської ради кримінальну справу.

Однак селян це обурило, і вони почали активно відстоювати свою правду. Зокрема, офіційний лист від громади села за багатьма підписами було надіслано на ім’я Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко. У ньому мешканці Устя–Зеленого зокрема наполягають на тому, що лікарня таки була пошкоджена стихією, і просять припинити несправедливе переслідування їхнього голови. Аналогічне звернення надійшло і на адресу Тернопільської обласної адміністрації, відтак її голова Юрій Чижмарь минулої п’ятниці особисто виїжджав у село, щоб розібратись у ситуації. У розмові з ним селяни стверджували, що 23—27 липня сильними зливами було пошкоджено покрівлю і затоплено стелю лікарні, підтоплено ґрунтовими та дощовими водами нижню частину будівлі та котельні. Це, мовляв, підтвер­джує і висновок комісії, яка склала дефектний акт про пошкодження приміщення медичного закладу. Вони відкидають звинувачення в тому, що лікарня не постраждала внаслідок негоди, та вимагають відновлення ремонтних робіт і припинення спекуляцій навколо цієї теми.

Коментуючи ситуацію для «УМ», Юрій Чижмарь сказав, що вважає невмотивованими заяви щодо «розтринькування» коштів, виділених на ремонт медичного закладу. «Люди працювали вдень і вночі! — стверджує обласний голова. — І голова сільської ради, і депутати, і райрада з райдержадміністрацією. І про яке «розтринькування коштів по фіктивних актах» може йти мова? Роботи ж ведуться! Якби хоч хтось із тих правоохоронців, які таке заявляють, приїхали сюди й подивилися, то побачили б, що кошти витрачаються на заміну даху, на ремонт внутрішніх приміщень, а не в кишені чиїсь лягають. Ну не можна на людській біді робити собі погони чи медалі!»

Наразі голова облдержадміністрації пообіцяв, що доб’ється, аби в Устя–Зелене приїхала для перевірки комісія з Генпрокуратури, а також — що зробить усе, аби дуже потрібна селянам лікарня була приведена в належний порядок і працювала. У час, коли верстався цей номер «УМ», у Монастириську якраз тривала сесія районної ради, на порядку денному якої теж стояло питання про «кримінальну» ситуацію в Усті–Зеленому.