НОВИНИ ПЛЮС

24.09.2008

Доля Зміїного вирішиться на початку 2009 року

Україна очікує на рішення Міжнародного суду ООН щодо територіальної суперечки з Румунією не пізніше січня–лютого наступного року. Про це заявив уповноважений України в Міжнародному суді ООН Володимир Василенко. Нагадаємо, до суду подала румунська сторона, яка вважає Зміїний не островом, а скелею, а відповідно, сподівається, що за такого рішення їй може належати більше територіальних вод у спірній частині Чорного моря навколо Зміїного. На думку пана Василенка, аргументи України під час слухань у суді ООН були переконливішими, втім дипломат прогнозує, що суд не схилиться цілковито на позицію однієї зі сторін, а ухвалить компромісне рішення.

Знову китайці у космосі

Завтра Китай виведе на навколоземну орбіту космічний корабель «Шеньчжоу VII» («Небесна ладья») з трьома тайконавтами (так у Китаї називають космонавтів) на борту. Він стане третім китайським пілотованим космічним кораблем. Троє членів основного та троє — запасного екіпажу з понеділка перебувають на космодромі Цзюцюань, який розташований на північному сході провінції Ганьсу. Агенція «Сіньхуа» повідомила, що один з астронавтів має здійснити вихід у відкритий космос, який буде присвячений Дню проголошення КНР, що святкується 1 жовтня.

Першим громадянином Китаю, який побував у космосі, став 2003 року Ян Лівей. Китай є третьою космічною державою після колишнього СРСР та США. Минулого року Китай запустив космічний зонд у напрямку Місяця, а в довгостроковій перспективі має плани виведення в космос постійної орбітальної станції та пілотований політ на Місяць.

В Естонії виявлено шпигуна

Естонська прокуратура повідомила про арешт колишнього високопосадовця Міністерства оборони та його дружини, яким інкримінують державну зраду. Герман Сімм упродовж кількох років відповідав за охорону таємних документів у рамках підготовки вступу країни до НАТО. Дружину Сімма підозрюють у тому, що вона допомагала чоловіку, хоча й не працювала в Міністерстві оборони. Сімму закидають передачу секретної інформації іншій країні». Речник прокуратури Герріт Маесалу відмовився повідомити, про яку країну йдеться, але балтійська агенція новин BNS повідомляє, що Сімм, який у 1995—2006 роках очолював відділ безпеки Міністерства оборони Естонії, і його дружина шпигували на користь Росії. За зраду батьківщини їм загрожує ув’язнення від трьох до 15 років.

Невизнані визнали Абхазію

Парламент Гагаузії, невеликої автономної республіки на півдні Молдови, визнав незалежність Південної Осетії та Абхазії та закликав офіційний Кишинів зробити те ж саме. Відповідний проект декларації запропонувала партія, наближена до президента Гагаузії Міхаїла Формузала. За неї проголосувало 18 із 35 членів місцевого парламенту. Проти виступили комуністи, які є правлячою в Молдові партією.

Гагаузи — це туркомовні християни, які в XVIII i XIX ст. утекли до Молдови від переслідувань в Османській імперії. 1990 року вони проголосили незалежність на території своєї республіки, площа якої становить 1800 квадратних кілометрів (п’ять відсотків території Молдови), а населення — 170 тисяч. 1994 року Гагаузія відмовилася від своїх сепаратистських амбіцій в обмін на статус автономії в складі Молдови.

Два місяці на ремонт колайдера

Великий андронний колайдер у районі Женеви, пробна експлуатація якого розпочалася 10 серпня, буде зупинено на ремонт приблизно на два місяці, повідомив агенції «Франс прес» речник ЦЕРНу (Європейської організації з ядерних досліджень) Джеймс Жільєс. Таким чином, заплановане на 21 жовтня виведення колайдера на повну проектну потужність, імовірно, буде перенесене на пізніший термін. Причина — вияв­лення минулої п’ятниці витікання великої кількості гелію з охолоджувальної системи колайдера в робочий тунель унаслідок неправильно виконаного електричного з’єднання між двома магнітами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>