Не пийте, діти, молоко!

20.09.2008
Не пийте, діти, молоко!

Китайські матері тепер воліють давати дітям менше молока. (Фото Рейтер.)

«Молочний скандал», який схвилював не лише Китай, а й світову спільноту, набирає обертів. Як уже писала «УМ», понад шість тисяч немовлят у Піднебесній імперії потрапили до лікарень, деякі з них — у дуже важкому стані. Усі малята отруїлися дитячим харчуванням, яке містило дуже небезпечну для організму речовину меламін. Цю хімічну сполуку зазвичай використовують у виробництві клею та пластмас, однак знайшлися спритники, які додавали меламін у молоко — нібито для підвищення в ньому вмісту білка. Після споживання виготовленої з такого «високобілкового» продукту суміші у немовлят частково або й повністю відмовляють нирки. На жаль, це може завершитися фатально — офіційно відомо про смерть уже чотирьох дітей. Раніше західні інформагенції поширили інформацію про вісьмох загиблих, однак згодом дані змінилися. Втім, якщо врахувати, що спершу цю трагедію в КНР узагалі замовчували, точні цифри визначити складно.

 

Меламін був і в морозиві, але олімпійці не постраждали

Про те, що у Піднебесній масово труяться діти, світ довідався завдяки новозеландській компанії Fonterra, яка має великий пакет акцій китайського виробника молочних сумішей Sanlu. Звернувши увагу на часті випадки ниркових захворювань у немовлят, новозеландці закликали Sanlu відкликати з ринку смертельну продукцію й поінформували про небезпеку китайську владу.

Тепер офіційні речники КНР стверджують, що знали про проблему ще раніше. Мовляв, ще 11 вересня у провінції Ганьсу почалося розслідування причин смерті грудного немовляти від каміння в нирках. Іще тоді виникла підозра про те, що причиною загибелі малюка стало контрафактне сухе молоко. А з 15 вересня, коли інформація про отруєння маленьких китайців з’явилася вже й у західній пресі, Китай розпочав загальнонаціональну кампанію з перевірки виробників молочних продуктів на відповідність до стандартів якості.

Перевірка ще триває, а її результати вже вражають. Як з’ясувалося, меламіном заражені не лише суміші Sanlu, а й 10 відсотків усього молока, що надходить у продаж із трьох­ найпотужніших молокозаводів країни — Mengniu Dairy Group, Yili Industrial Group та Bright Dairy. А отже, отрута потрапила і в морозиво, йогурти, сири тощо...

Загалом меламін виявлений у продукції 22 компаній, які виробляють передусім сухе молоко й дитяче харчування. Усі вони негайно оголосили про відкликання своєї продукції з продажу. Компанія Yili, контрольний пакет акцій якої належить державі, була офіційним спонсором Олімпіади в Пекіні. Тому голові Державного інспекційного управління з карантинного контролю якості продуктів КНР Лі Чанцзяну довелося заспокоювати учасників Олімпійських та Паралімпійських ігор, запевнивши їх, що у молочні продукти, якими харчувалися спортсмени та учасники делегацій, меламіну не виявлено.

Купуючи молоко, підтримуй національного виробника!

Чимало китайських молокопродуктів іде на експорт, тож передусім сусідні країни неабияк стурбовані. Вироби компаній, у чиїх продуктах знайдений меламін, були відкликані з продажу в Тайвані, Гонконгу, Бангладеш та інших країнах–імпортерах.

За словами представника Єврокомісії з питань захисту виробника Роберта Мейделіна, жодного випадку, пов’язаного з поставками у Європу китайських харчів із меламіном, зафіксовано не було. При цьому пан Мейделін заявив, що Європейський Союз сподівається отримати від Китаю «вичерпну інформацію», пов’язану з цим скандалом.

Однак знаючи, скільки китайських продуктів, у тому числі й харчових, потрапляють за кордон не лише легальними шляхами, навряд чи й українські споживачі можуть бути спокійні, купуючи в магазинах те ж саме дитяче харчування від підозрілого виробника.

Для «великих» любителів молокопродуктів є слабка втіха: як стверджують лікарі, для того, аби це позначилося на роботі нирок, доросла людина повинна випити одразу два літри молока з меламіном. Утім навряд чи це дуже втішило обурених китайців, які тепер бояться купувати будь–які харчі, до складу яких може входити молоко. Зате в певному сенсі є й хороші новини: завдяки скандалу в Китаї знову стрімко зросла популярність грудного вигодовування дітей, від якого раніше відмовлялися дедалі більше матерів.

Китайців труять уже три роки?

Станом на вчора у справі про отруєння молока меламіном у Китаї заарештовано 18 осіб. Як повідомляє місцева газета «Економіка і фінанси», посилаючись на губернатора провінції Хебей Яна Чунюня, перевірка виявила, що небезпечну речовину в молоко почали додавати ще у 2005 році. І корпорація Sanlu про це нібито знала, приймаючи у постачальників молока продукт із штучно завищеними меламіном білковими показниками, хоча тепер її представники і стверджують протилежне.

Поліція перевіряє всі ланки виробництва, починаючи від ферм і завершуючи полицями магазинів, аби знайти винних у зловмисному отруєнні молока або причетності до злочину. Але вже можна зробити принаймні один висновок: із дотриманням стандартів і контролем на китайських харчових підприємствах не склалося. Хоча у зв’язку зі скандалом уряд КНР скасував режим звільнення від державної перевірки якості виробленої продукції, який раніше був наданий частині підприємств харчової промисловості.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>