То чи було вето?

20.09.2008

Увечері 18 вересня, коли спливав термін, відведений на це Конс­титуцією, Президент застосував право вето до законів, ухвалених парламентом на початку місяця силами фракцій Блоку Тимошенко, Партії регіонів та комуністів. Як повідомила заступник голови секретаріату Президента Марина Ставнійчук, Віктор Ющенко повернув на повторний розгляд до Верховної Ради закони про організацію і порядок діяльності ВР, про дисциплінарний статут Держслужби спецзв’язку та захисту України і про тимчасові слідчі комісії.

У відповідь один із керівних БЮТівців Андрій Портнов звинуватив Президента в «неконституційних діях». За словами Портнова, глава держави, скориставшись «формальними причинами — тим, що деякі закони після подолання вето мали інший реєстраційний номер, ніж на момент ухвалення», застосував повторне право вето до вже ветованих ним раніше законів, що суперечить Основному закону.

Однак Марина Ставнійчук це твердження заперечила, наголосивши, що повторним це вето не є, «оскільки, як вбачається з аналізу (повернених до парламенту законів), вони не є тими законами, які Ющенко раніше повертав до Верховної Ради для повторного розгляду». «Визначаючи свою позицію у цьому питанні, глава держави керувався передовсім статтею 94 та пунктом 30 статті 106 Основного закону, які регламентують підстави та порядок ветування Президентом ухвалених парламентом законів, та відповідним рішенням Конституційного Суду від 7 липня 1998 року, — зауважила речниця Банкової. — Ми сподіваємося, що Верховна Рада при розгляді повернутих законів з умотивованими пропозиціями буде діяти у конституційний спосіб без політичних пристрастей».

Оскільки, на думку Блоку Тимошенко, нинішнє вето є недійсним, Андрій Портнов в ефірі «5–го каналу» зауважив, що згадані законодавчі акти повинні вступити в силу одразу після того, як їх підпише Голова Верховної Ради.

Проте Арсеній Яценюк у свою чергу заявив, що готовий поставити під цими законами свій підпис лише після того, як парламент подолає вето Президента. «Підписання мною даних актів буде неконституційним. Я не хочу, щоб з–під мого пера виходили неконституційні дії. Я вам гарантую, що якщо Голова ВР підпише [ці] закони, то піде подання в КС і буде пряма конституційна підстава для визнання цих актів неконституційними. У вас є більшість — тож долайте вето Президента, і я виконаю свій конституційний обов’язок, — заявив Яценюк, додавши: — Право повторного вето не вперше застосоване в стінах парламенту. Я можу нагадати низку актів законодавства, які ветувалися не тільки чинним Президентом, а й попередніми, по декілька разів».