«Які тут із тимчасового? Злазьте»

20.09.2008

Учора Конституційний Суд оприлюднив свої рішення одразу з двох резонансних питань.

По–перше, згідно з вердиктом КС, коаліцію у Верховній Раді можуть формувати винятково фракції. Ідеться про подання 105 депутатів, які просили Суд витлумачити статус демократичної коаліції після заяв про вихід із її лав депутатів Бута й Рибакова. Тепер, коли коаліція БЮТ і «НУНС» розвалилася, вердикт Конституційного Суду вже не є аж таким актуальним. Але хай там як, а, за висновком КС, статтю 83 Основного закону слід розуміти так, що коаліція існує, якщо її утворили фракції, «кількість депутатів у яких становить більшість від конституційного складу ВР».

Водночас КС відмовився від провадження щодо припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді через непідвідомчість Конституційному Суду цього питання. Це — справа самих фракцій, вважають конституційні судді. Натомість вони додають важливий висновок з приводу ймовірного формування «широких» коаліцій: «До складу коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати, які є в складі фракцій, що сформували коаліцію».

По–друге, і це виглядає головним, КС визнав неконституційним тимчасовий регламент парламенту, затверджений постановою Верховної Ради 8 квітня цього року. Зачитуючи відповідне рішення Суду, його голова Андрій Стрижак наголосив, що тимчасовий регламент ВР втрачає чинність з дня ухвалення рішення Конституційним Судом. Як і очікувалося, в цьому питанні позиція КС збіглася з позицією Банкової: регламент Верховної Ради може ухвалюватися винятково законами України, а не постановами.

Суддя КС Дмитро Лилак на прес–конференції додав у вогонь олії: за його словами, всі рішення парламенту, ухвалені під час дії тимчасового регламенту, можуть бути оскаржені в Конституційному Суді. Тож політичне протистояння по лінії Президент–парламент може заграти новими барвами й вилитися в нові юридичні колізії.

Рада відреагувала на рішення КС блискавично: ще до обіду депутати 349 голосами ухвалили в цілому не постанову й не закон, а так званий «акт» «Регламент Верховної Ради України». При цьому фракція «НУНС» дала тільки три голоси, «Регіони» недодали 18, БЮТ — 11, КПУ — два, Блок Литвина — один.

Цей законопроект, якщо можна так його назвати, створений на основі того самого тимчасового регламенту. Він, зокрема, надає Голові Верховної Ради право самостійно оголошувати перерви.