Спікер здав скіпетр

18.09.2008
Спікер здав скіпетр

Фракція «НУНС» готується перейти в опозицію. (Фото Укрінформ.)

Учора в парламенті очікували рутинної роботи, але з самого ранку з’явився неабиякий привід для пожвавлення — Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив про свою відставку. Звертаючись до народних депутатів, він сказав, що у відомчій газеті «Урядовий кур’єр» надруковано повідомлення про припинення діяльності коаліції, тому «юридично ця процедура завершена». Але не завершена політично. «Я приходив виключно під демократичними цінностями та ідеалами, — розпочав «політичну» процедуру розпаду Яценюк. — У владу треба заходити гідно і виходити з неї також гідно. Саме тому я оголошую про свою відставку як Голова Верховної Ради».

Спікер направив свою заяву до Регламентного комітету ВР. Арсеній Яценюк виконуватиме свої обов’язки, допоки парламент не проголосує за задоволення цієї заяви.

 

Логічний крок, якого не чекали

Для багатьох народних депутатів рішення спікера було несподіванкою. Бо напередодні Арсеній Петрович обмежився усним проханням знайти йому заміну і сказав, що лідери фракцій попросили його й надалі виконувати обов’язки спікера. Втім Яценюк вирішив піти на рішучий вчинок і зробив так, як вимагає угода про створення «покійної» нині демократичної коаліції: спікер і Прем’єр мусять подати заяви про відставки. Кажуть, Арсеній Петрович спеціально витримував паузу упродовж однієї доби, аби в середу його заява бурхливіше сколихнула інформаційний простір. У вівторок вона була б затьмарена іншою заявою — про розпад коаліції.

Заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін учора зізнався журналістам, що крок Яценюка — «несподіваний трохи». Ще б пак. Арсеній Петрович поставив Юлію Тимошенко — «сусідку» по статті 13.2 коаліційної угоди — у таку ситуацію, що вона й сама мала би зректися посади. Утім, Кожем’якін сказав, що Тимошенко не піде на такий крок. «Предметом для наслідування була коаліційна угода. Вона визначала наші спільні дії, нашу спільну, вибачте, любов один до одного. Але після того, як «Наша Україна» вийшла з коаліції, ми вважаємо, що виконання коаліційної угоди ми знімаємо з себе», — пояснив Кожем’якін.

По обіді Тимошенко й сама сказала, що відмовляється подавати заяву про відставку. «Коаліція не розпалася, а з неї в односторонньому порядку вийшов Президент з частиною команди, яка зрадила демократичну коаліцію. Уряд і Прем’єр–міністр, ми не відносимося до стада баранів, де прийнято, що якщо один баран стрибає у прірву, то інші теж стрибають», — похуліганила Тимошенко.

Працювати до кінця. Але до той кінець?

Арсеній Яценюк, за загальною думкою, «працюватиме до кінця». Кінцем можуть бути або дострокові вибори, або створення нової коаліції. Який варіант переважить — поки що невідомо. Вчора в парламенті повзали чутки, що Партія регіонів, пройшовши період внутрішніх дискусій між таборами Януковича й Ахметова, схилилася таки до дострокових виборів (цей варіант більше до вподоби табору Ахметова).

Логічним продовженням вчинку Яценюка для «Нашої України» були б відставки її міністрів із Кабінету Міністрів. В угоді про коаліційну угоду йдеться лише про добровільне самозречення керівниці уряду (що має наслідком і відставку всього Кабміну), але заяви на звільнення посилили б позицію «Нашої України», яка відмовилася працювати на «прокремлівську більшість».

Міністр юстиції Микола Оніщук заявив, що в суботу відбудеться політрада «НУНС», де обговорюватимуться наслідки розпаду коаліції. «Я не виключаю, що міністри від тієї чи іншої політичної сили можуть це зробити (піти у відставку. — Авт.). Якщо таке рішення фракцій, що створювали коаліцію, з’явиться, то воно буде нами виконане», — сказав, за повідомленням «Української правди», Оніщук.

Натомість один із «нашоукраїнських» міністрів, Юрій Луценко, заявив, що у відставку не подаватиме. Втім, це було передбачувано.

 

ОФІЦІЙНО

Угода про створення коаліції демократичних сил

...Розділ XIII. Припинення діяльності коаліції

13. 2. Припинення діяльності коаліції має наслідком подання Прем’єр–міністром України та Головою Верховної Ради України заяв про відставку.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>