Війна на випередження

18.09.2008
Війна на випередження

Російські «миротворці» в Грузії. (Фото Рейтер.)

Грузія сповнена рішучості довести, що перший крок у військовому конфлікті з Росією зробила саме Москва, а не Тбілісі. На доказ своєї правоти грузинська влада оприлюднила записи телефонних розмов, з яких випливає, що російська бронетехніка увійшла на територію Південної Осетії ще за добу до обстрілу Цхінвалі з грузинського боку. А саме атаку на південноосетинську столицю й тамтешні позиції російського миротворчого контингенту, нагадаємо, Кремль називає причиною введення своїх військ у Грузію.

 

Грузинські «майори Мельниченки» доводять: війну розпочала Москва

Як пише американська газета «Вашингтон пост», в одній із перехоплених грузинською розвідкою розмов по мобільному телефону двоє осетинських міліціонерів обговорюють осетинського солдата, якого випадково поранив хтось із російської військової колони, що входила до Південної Осетії. Датована розмова 6–м серпня (Грузія розпочала наступальну операцію 8–го). У перемовинах від 7 серпня, опублікованих газетою «Нью–Йорк таймс», південноосетинський прикордонник доповідає своєму начальникові, що в Рокський тунель (єдину дорогу, яка з’єднує РФ і Південну Осетію) увійшли російські військові – «бронетехніка і люди».

«Ці записи є неспростовним свідченням того, що російські війська увійшли до Південної Осетії задовго до грузинських», — наголосив у розмові з журналістами президент Грузії Михаїл Саакашвілі, вкотре зазначивши, що його країна була змушена оборонятися, а не нападала. А міністр внутрішніх справ Грузії Вано Мерабішвілі розповів, що про перехоплення цих телефонних розмов йому доповіли через кілька годин після того, як були зроблені записи. Коли цю інформацію довели до відома Саакашвілі, він розцінив її як ознаку вторгнення Росії на територію Грузії.

На запитання про те, чому, якщо Тбілісі вважає ці розмови доказом своєї «невинуватості», їх оприлюднили тільки тепер, Мерабішвілі пояснив: під час війни файл із записами загубився, коли група стеження перенесла свою діяльність зі столиці в місто Горі. А минулого тижня, очевидно, знайшовся, і грузинська влада одразу надала ці матеріали США та Франції, яка на даний момент головує в Європейському Союзі.

Вашингтон чухає потилицю

Проаналізувавши запис­и, Білий дім назвав їх «правдоподібними». Водночас високопосадовий американський військовий, який побажав залишитися неназваним, в інтерв’ю «Нью–Йорк таймс» зауважив, що Вашингтон поки що не зробив остаточних висновків. «Ми продовжуємо це вивчати — як у контексті аналізу нашої розвідслужби, так і на базі даних, які ми отримуємо з місць. Нам не вдалося встановити, хто вистрілив першим», — констатував анонім.

Росія гомерично регоче: «Це були миротворці»

Росія, природно, не менш запекло, ніж Грузія, відстоює свою версію подій. Більшість речників Москви не намагаються заперечити достовірність опублікованих розмов, натомість наголошуючи на тому, що вони аж ніяк не є свідченням військової агресії РФ. Мовляв, перекидання військ напередодні війни було всього лише звичайною ротацією й поповненням миротворчого контингенту, який уже тривалий час розташований у Південній Осетії.

Грузинські представник­и парирують, що, відповідно до угод про миротворчу місію, підписаних обома сторонами у 2004 році, ротація російського миротворчого батальйону могла здійснюватися тільки вдень. У Рокську ж ущелину військові увійшли вночі. Окрім того, щонайменше за місяць російська сторона повинна попереджати Грузію про відповідні наміри, а цього зроблено не було.

«Якщо цей факт представляється США як доказ (того, що Росія першою розпочала війну), то нічого, крім гомеричного реготу, він викликати не може», — прокоментував оприлюднення телефонних розмов постійний представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін. На його думку, «американці займаються відвертою фальсифікацією», бо плівку із записами виготовили або їхні, або грузинські спецслужби.

Голова Генасамблеї ООН вважає Грузію агресором

17—20 вересня у Грузії та Південній Осетії перебуватиме спеціальна місія Організації Об’єднаних Націй, яка оцінюватиме гуманітарні наслідки військового конфлікту. А тим часом настрій Тбілісі зіпсував голова 63–ї сесії Генеральної асамблеї ООН Мігель д’Еското Брокманн. Відкриваючи нову сесію, пан Брокманн заявив, що «своїм вторгненням у Південну Осетію Грузія порушила Статут ООН». «Це цілком очевидно. Дії Грузії щодо Південної Осетії є агресією», — наголосив дипломат, обраний головою чергової сесії Генасамблеї у червні на пропозицію країн Латинської Америки та Карибського басей­ну.

Утім з огляду на те, що 75–річний католицький священик Брокманн раніше обіймав посаду міністра зовнішніх справ Нікарагуа, його позиція навряд чи когось здивувала. Адже Нікарагуа є єдиною країною, окрім Росії, яка визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

 

ЦИТАТА

Михаїл Саакашвілі,
президент Грузії:

— У ролі агресора в серпні виступила не Грузія, а Російська Федерація. Адже все це сталося на нашій території, це наша країна, ми не входили до Владикавказу чи до Москви, це вони прийшли сюди.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>