Незаймана в панчохах

13.09.2008
Незаймана в панчохах

Вихованки Фундуклеївської жіночої гімназії здійснюють променад.

Ось і минули перші два тижні з початку нового навчального року. Теперішні школярі та студенти разюче відрізняються від своїх «колег», якими ті були років десять тому. Й не тільки наявністю мобільних телефонів та ноутбуків. Кожній епосі — свою освіту. Авторка цих рядків застала в середині 90–х цікавий період розшарування середніх шкіл на рядові та елітні. Я сама ходила найматися в один терміново зліплений із нічого ліцей для «крутих», пропонуючи там послуги викладача давньогрецької мови. Керівництво ліцею так квапилося набрати до викладацького складу найбільших «екзотів», що взяло мене без жодної програми чи попереднього тестування. Це була, звісно, чистої води авантюра. Пам’ятаю, як з директорського кабінету виходив тоді щасливий учитель есперанто (він отримав роботу), а під дверима своєї черги чекали я та ще один священик. Батюшка сердито блимав на мене оком, побоюючись, як би хто не перебив у нього латину. Бідні діти, на голови яких звалились відразу стільки можливостей, — чи пам’ятають вони ще, що «офіс» означає давньогрецькою «змія»? Але лірику — набік. Сьогодні «УМ» згадує, якою була освіта в Києві до революції. І починає з найменших вихованців — із тих, хто ходив до дитячих садочків.

 

Притулок від Бродського, ідеологія — від Фрьобеля

1874 рік у Києві можна вважати роком народження першого дитячого садочка. Тоді було засноване Товариство денних притулків для дітей робочого класу. Бюджет закладу поповнювався завдяки пожертвам та благодійним внескам. У повідомленні про його відкриття йшлося про таке: «Найбідніші жінки, які працюють поза домівкою, приводять у притулок дітей обох статей, від року до десяти. Упродовж дня їх годують, старших вчать грамоті, а з меншими грають під наглядом досвідченої жінки. Вечорами матері, повертаючись з роботи, забирають дітей».

Спочатку у місті діяв один такий притулок, куди приходили близько 50 дітей. Згодом розвинулась ціла мережа закладів дошкільного виховання, і вік вихованців збільшили до 13 років. Один з дитячих садочків заснувала Маргарита Гольдшмідт — донька київського «цукрового короля» Лазаря Бродського. На власний кошт вона відкрила та обладнала притулок для 100 єврейських дівчаток. Розташовувався він на Ярославській, 40.

Ближче до початку ХХ століття у Києві поширилась та набрала популярності теорія дошкільного виховання, яку розробив німецький педагог Фрідріх Фрьобель. Він доводив, що виховання дитини починається з раннього віку і полягає у розумних бесідах, посильній фізичній праці, в уроках праці, співу, конструювання. Фрьобель пропонував цілу систему ігор та занять з кубиками і кульками, брусочками і циліндрами, камінцями та паличками. На честь Фрьобеля у Києві в 1908 році відкрилось товариство його послідовників, а пізніше — Фрьобелівський жіночий педагогічний інститут.

Інститут містився на Жито­мирсь­кій, 34. Уперше в історії російської імперії педагогічна освіта була поставлена на такий високий рівень. Серед поширювачів ідеології німецького вченого було чимало прославлених киян. Так, біля витоків створення педагогічного інституту стояв відомий психіатр, батько майбутнього знаменитого авіаконструктора Іван Сікорський. А скарбником Товариства Фрьобеля була мати Михайла Булгакова Варвара.

Молитва, класна дама і жодних чоловіків

Ідея відкриття низки спеціальних навчальних закладів для жінок уперше виникла у дружини російського імператора Павла І Марії Федорівни. У 1834 році було розроблено статут київського Інституту шляхетних панянок, і цар пожертвував на його облаштування 500 тисяч рублів. Заклад мав надавати безкоштовну освіту донькам бідних дворян та за помірну плату виховувати і розвивати нащадків заможних батьків. «Помірна плата» становила 800—1000 рублів на рік; утім половину вихованок міська казна утримувала безкоштовно. У 1838 році відбулося урочисте відкриття інституту, а у 1843–му добудували його головний корпус. Він зберігся і понині — на початку вулиці Інститутської. Киянам, які зростали при соціалізмі та недобудованому комунізмі, інститут відомий як «Жовтневий палац культури» (нині — Міжнародний центр культури та мистецтв).

У шляхетні панянки приймали дівчаток у віці 10—13 років. Кожна дворянка мусила прийти зі своїм «приданим»: дюжиною сорочок, дванадцятьма парами панчіх, шістьма простирадлами та рушниками, чотирма серветками, двома срібними ложками (столовою та чайною), срібними ножем і виделкою. Ще кандидатці на навчання обов’язково потрібна була довідка про щеплення від віспи. Дівчатка навчались шість років, студіюючи закон Божий, російську та французьку мову, географію й історію. Фізику й математику в інституті не викладали, натомість надолужували уроками музики, співу, танців, вишивки. Навчальний рік починався 1 серпня і тривав 11 місяців. Канікули припадали на липень — тоді інститутки мали право навідати рідних. Дівчат відпускали за поріг закладу тільки у випадку важкої хвороби або смерті когось із сім’ї, причому винятково в супроводі класної дами.

Вставали інститутки о шостій ранку й відразу йшли на молебень. Відтак снідали і три години займалися у класі. Потім обідали, відпочивали і знову займалися уроками. О дев’ятій вечора вони вечеряли, молилися і вкладалися спати. Гостей приймали тільки на свята, у присутності педагогів. Чоловіків вихованки інституту не бачили взагалі, окрім викладачів, членів опікунської ради, інспектора та його помічника. Щороку в стінах ін­ституту вмирали дві–три дівчини, проте кількість охочих навчати там своє чадо перевищувала можливість закладу. У київському Інституті шляхетних дівиць навчалась, зокрема, Олена Бджілка — мати Лесі Українки.

Оспівана у «Білій гвардії»...

А від київських хлопчиків хоч і не вимагали мати срібні ложечки чи шість рушників, але вони також мали змогу отримати якісну освіту. Ще старішим різновидом навчального закладу (ніж жіночий інститут чи дитячий садок) є гімназія. Перші гімназії відомі у дореволюційній Росії з 1726 року, а у Києві — з 1809–го. Тоді в українській столиці заснували Першу чоловічу гімназію — вона була розташована спочатку на Подолі, а у 1811–му переїхала до Кловського палацу. Серед випускників Першої гімназії — художник Микола Ге, історик Микола Закревський, скульптор Парамон Забіла, історик літератури Микола Стороженко, мовознавець Віктор Розов.

У 1857 році Перша чоловіча гімназія отримала нову будівлю (на Бібіковському бульварі, нині — бульвар Тараса Шевченка, 14; мовознавчий корпус університету), а у 1874–му — нове ім’я. Вона стала Класичною Олександрівською гімназією, названою так на честь царя Олександра ІІ. Наступна плеяда випускників гімназії також рясніє відомими іменами — її закінчили Анатолій Луначарський і Олександр Богомолець, Михайло Булгаков та Костянтин Паустовський. Булгаков описав Олександрівську гімназію у «Білій гвардії», Паустовський присвятив їй значну частину своїх спогадів.

 

У підготовці статті «УМ» використала публікації києвознавця Михайла Кальницького на інтернет–сайті www.oldkiev.info

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>