«Найстрашнішій кішці» не щастить

13.09.2008

Як уже повідомляла «УМ», Служба безпеки України має намір знову допитати екс–лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука за підозрою в антидержавній діяльності. Позавчора в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що СБУ проводить інші процесуальні дії щодо Медведчука «з метою недопущення зазіхання на конституційний устрій держави». У СБУ «серйозно перевіряють заяви бізнесменів України про вимагання коштів від імені цього громадянина України на проект «Вибори–2010».

Нагадаємо, що навесні СБУ підозрювала Медведчука у фальсифікації виборів мера Києва 2008 року через систему «Вавилон».

Саме цей проект, вважають у Службі безпеки, і спрямований на зміну державного ладу, а фінансує його іноземна держава; ці кошти нібито потрібні для підкупу чиновників високого рангу і народних депутатів.

«Таке враження, що для політиків і СБУ Медведчук є найстрашнішою кішкою, якої лякаються всі миші, що бігають навколо. Якщо він такий всесильний і його звинувачують в організації виборів для Юлії Тимошенко, виходить, влада сама погодилася бути слабкою. Уся влада не може протистояти одному Медведчуку, це просто смішно», — цитує першого Президента України Леоніда Кравчука газета «Коммєрсант–Україна».

Натомість сам Віктор Медведчук, який спочатку відмовився спілкуватися з керівництвом СБУ через ЗМІ, учора таки порушив мовчанку. В інтерв’ю телеканалу СТБ він назвав виклик на допит політичним замовленням. «Невже ви можете повірити в той абсурд, який було викинуто спеціально? — обурюється екс–глава адміністрації Президента Кучми. — Я вважаю, що це провокація і політичне замовлення. Зрозуміло з якою метою — скомпрометувати через мене сьогоднішні політичні сили, які нарешті зрозуміли, що відбувається в Україні і як добитися того, щоб в Україні панував правопорядок і реальний конституційний лад»... До речі, щодо зрозумілих політичних сил. Як відомо, секретаріат Президента неодноразово звинувачував Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко у співпраці з Медведчуком.