Книголюбам «підсунули свиню»

13.09.2008

У Львові у розпалі 15–й Форум видавців, який уперше проходить у статусі Національного. Втім, програма Форуму насичена переважно автограф–сесіями, «круглими столами», дискусіями; презентацій нових книжок цього року набагато менше, ніж раніше. Найпопулярнішою письменницею Форуму, як і кілька попередніх років, є Марія Матіос, до якої на стенді видавництва «Піраміда» стоять нескінченні черги за автографами. А у Львові виставлені лайт–бокси з рекламою її нової книги «Москалиця». Цього року доброчинна акція «Подаруй дитині книжку!» спрямована на збір книжок для бібліотек районів, що постраждали від повені. Благодійний Фонд «Україна 3000» пообіцяв закупити для цієї благочинної акції книжок на 30 тисяч гривень, а партія «Єдиний центр» — на 70 тисяч гривень. Єдиний із політиків, хто «засвітився» на цьогорічному Форумі, був книголюб Юрій Луценко. Крім того, що він виділив із бюджету МВС один мільйон гривень на закупівлю художніх книжок для бібліотек ВНЗ системи МВС, особисто від себе він подарував комп’ютер видавництву «Старий Лев», книжок якого минулого року купив найбільше для свого молодшого сина. Так само він пообіцяв купити продукцію цього видавництва для дитячих будинків Луганщини на 20 тисяч гривень. Зіркою першого дня Форуму став Роман Віктюк — скандальний режисер, який і цього разу влаштував у рідному місті фурор. Під завісу церемонії відкриття Форуму, яку Віктюк режисував, він вийшов на сцену з президентом Форуму Олександрою Коваль і великою чорною свинею Нюрою на повідку. Це видовище отримало неоднозначні оцінки в колах видавців. Незворушний Віктюк пояснював на afte–party, що якщо навіть свиня пішла за ним, бо потягнулася до прекрасного, то політикам тим паче слід об’єднатися навколо ідеї любові, добра і злагоди. Віктюк зіграв свою гру знову епатажно.

Вчора в рамках Форуму відбувся майстер–клас голови Львівської ОДА Миколи Кмітя, який до призначення на державну службу був дуже успішним бізнесменом. Він навчав книговидавців шукати «вузькі місця» в своєму бізнесі й намалював кілька схем, за якими слід пробувати їх вирішувати. Фахівці з Росії, Голландії, Польщі розповіли про обсяги їхніх книжкових ринків, шляхи подолання кризи книгорозповсюдженням і як спробувати вирішити одну з найнагальніших проблем цього бізнесу в Україні — добитися правдивої статистики в галузі книговидання і книгорозповсюдження.

У середу вісім професійних журі Форуму видавців визначили найкращі книги Форуму. Гран–прі отримав шекспірівський «Гамлет» у перекладі Юрія Андруховича видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА». Чи треба додавати, що ілюстрував книгу геній цього видавництва Владислав Єрко? Директор видавництва Іван Малкович каже, що це парадокс. На жодному Форумі його дитячі книжки не отримували Гран–прі, а перша доросла книжка — відразу найвищу нагороду. По секрету Малкович сказав, що зараз Андрухович перекладає «Ромео і Джульєтту». Тож наступного року треба чекати нового видавничого шедевру. Форум закінчується в неділю, і в найближчих номерах «УМ» читайте подробиці, аналіз і цікаві деталі Львівської книжкової олімпіади.

 

БЕСТ–РЕЄСТР

Переможці Форуму

 

11 вересня під час прес–конференції організаторів Форуму видавців у Львові було оголошено переможців конкурсу «Найкраща книга Форуму видавців—2008». Гран–Прі Конкурсу отримала книга Вільяма Шекспіра «Гамлет, принц Данський» (видавництво «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», м. Київ).

15 найкращих книг 15–го Форуму видавців у Львові:

1. «Національний атлас України» (ДНВП «Картографія», м. Київ).

2. «Великий голод в Україні 1932—1933 рр.»: у 4 томах (Видавничий дім «Києво–Могилянська академія», м. Київ).

3. «Українська Повстанська Армія: історія нескорених» (Центр досліджень визвольного руху, м. Львів).

4. «Енциклопедія Львова» (видавництво «Літопис», м. Львів).

5. «Anno Domini = Року Божого: латинські написи Львова» (Літературна агенція «Піраміда», м. Львів).

6. «Архітектура Львова. Стиль і час» (видавництво «Центр Європи», м. Львів).

7. Іван Дзюба. «Тарас Шевченко. Життя і творчість» (Видавничий дім «Києво–Могилянська академія», м. Київ).

8. Валерій Шевчук. «Пізнаний і непізнаний сфінкс. Григорій Сковорода сучасними очима» (Університетське видавництво «Пульсари», м. Київ).

9. Василь Стус. «Таборовий зошит» (видавництво «Факт», м. Київ).

10. Іван Франко. «Галицько–руські народні приповідки»: у 3 томах (Видавничий центр Львівського Національного університету імені Івана Франка, м. Львів).

11. Станіслав Бушак. «Козак Мамай» (видавництво «Родовід», м. Київ).

12. Оксана Романів–Тріска. «Народна ікона на склі» (Інститут колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ).

13. Олег Сидор. «Святий Василій Великий в українському мистецтві» (видавництво «Місіонер», м. Львів).

14. «Українська мала проза ХХ століття: Антологія» (видавництво «Факт», м.Київ).

15. «По одному віршу ста поетів» (видавництво «Грані–Т», м. Київ).