«Молодість» — за Делона, але проти тоталітаризму

«Молодість» — за Делона, але проти тоталітаризму

Тридцять восьма «Моло­дість» фестивалитиме в Києві з 18 по 26 жовтня. І хоча форум кінодебютів є однією з найпомітніших подій культурно–мистецького життя столиці, місто до цього проекту долучається дуже і дуже скромно. Бюджет цьогорічної «Молодості» — близько мільйона доларів, здогадайтесь, скільки коштів на фестиваль переказало місто? Думаю, правильної відповіді не буде. Оскільки від Києва «Молодість» отримала аж ... 90 тисяч гривень. Таку суму для потреб фестивалю, який працює на імідж столиці, мабуть, міг би направити якийсь райцентр, але аж ніяк не мегаполіс із його величезним бюджетом. Але, на щастя, на сам фестиваль скромність Головного управління культури не вплине, «Молодість» уже майже укомплектувала і конкурсну, і позаконкурсну програми.

Ювілей із математичною точністю

Ювілей із математичною точністю

День народження театру — справа делікатна. Оскільки метрики в таких випадках не видають, театри, як правило, не переймаються надмірною педантичністю і свої круглі дати святкують цілий рік. Так і масштабніше, і зручніше, а то думай–гадай, коли починати відлік історії — з дня першої прем’єри, з репетиції цієї прем’єри чи з дня підписання відповідного наказу. Театр драми і комедії має гарний привід посвяткувати з математичною точністю, адже саме 7 вересня 1978 року відбувся перший збір трупи. І, залишивши урочистості на потім — зрештою, попереду ще цілий сезон, — пригадати все найцікавіше, що було в житті за ці тридцять років.

Queen. Знати, бачити, чути

Queen. Знати, бачити, чути

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

12 вересня у Харкові, на площі Свободи, відбудеться безпрецедентна подія — грандіозне шоу гурту Queen, яким легендарний гурт розпочинає свій європейський тур. Як наголошують організатори проекту, фонд Олени Франчук «Анти–СНІД» і самі музиканти, благодійний виступ буде присвячено боротьбі зі СНІДом. Від цієї хвороби, яка прогресує надшвидкими темпами, в Україні щодня помирає семеро людей, у 1991 році через неї загинув лідер Queen Фредді Меркюрі. «Згідно з прогнозами експертів, через шість років щодня СНІД забиратиме життя 140 українців, — каже голова Фонду «Анти–СНІД» Олена Франчук. — Учасникам гурту Queen є що сказати про небезпеку СНІДу. Вони говоритимуть щиро, і ми віримо, що їх почують».

Віньєтки минулих епох

Віньєтки минулих епох

На відкриття «Першого антикварного салону», що відбулося в четвер увечері в Українському домі, прийшло значно менше народу, ніж збирали подібні акції — живописний «Арт–Київ» та «Великий скульптурний салон», організовані, як і щойновідкрита виставка, директоркою Українського дому Наталею Заболотною. За словами пані Заболотної, яка не на жарт взялася за українське мистецтво, по–перше, це тому що вхід був виключно за VIP–запрошеннями, яких розіслали всього 500, а по–друге, політиків, які ледь не поголовно є колекціонерами чи простими «споживачами» антикваріату, підкосила парламентська криза. «Обіцяли бути і міністр культури, і віце–прем’єр з гуманітарних питань. Васюник нам навіть вступ до каталогу написав, але передзвонили і сказали, що не виходить», — поділилася з «УМ» пані Заболотна, яка з нагоди «прем’єри» ще одного свого дітища зробила зачіску в стилістиці 40–х, а–ля актриси трофейного кіно.

Всі статті рубрики