Снігова «віце-королева»

05.09.2008
Снігова «віце-королева»

Сара Пейлін пишається здобиччю — власноруч заваленим полярним оленем.

Ще минулої п’ятниці кандидат у президенти від Республіканської партії США Джон Маккейн оголосив, що в разі перемоги на виборах віцепрезидентом буде Сара Пейлін. Відтак американські ЗМІ почали обдаровувати 44річну губернаторку штату Аляска більшою увагою, ніж самого Маккейна. Що ж, жінка приваблива. Та ще й із багатою біографією! Наступного ж дня після номінації в інтернеті з’явилися фото кандидатки на пост віцепрезидента США в оголеному вигляді. Скандал швидко вщух, коли з’ясувалося, що це фальшивки. Через день вибухнув ще більший скандал, коли з’ясувалося, що 17річна донька сенаторки, Брістоль, — на п’ятому місяці вагітності. Але і його вдалося пригасити: виборчий штаб республіканців пояснив, що Сара Пейлін є рішучою противницею абортів, тому не дозволила доньці переривати вагітність.

Сара Пейлін, мисливиця, «жінка­вамп», мати п’ятьох дітей, є «темною конячкою» в політиці. Ніхто не знає, чим вона займатиметься в Білому домі, якщо республіканці здобудуть перемогу 4 листопада. Схоже, не знає цього й сама міс Пейлін.

 

Шок і шоу

Американці реагують на сексуальні скандали політиків та їхніх рідних інакше, ніж європейці. Дається взнаки пуританське минуле Америки, а може, й реальні засади американського суспільства ще не просякли тим цинізмом, що в Європі після сексуальної революції 60х. Принаймні у США позашлюбні зв’язки та позашлюбних дітей усе ще сприймають з осудом. Починаючи з відкриття з’їзду Республіканської партії у понеділок, чергові оратори у своїх промовах захищають право доньки кандидата у віцепрезиденти на особисте життя. Ці заклики дають зворотний ефект, бо на телебаченні з’явилися шоу та суспільні програми, які висвітлюють проблему вагітності серед підлітків США. Все це нагадує телесеріал про родинні мелодрами.

Можливо, Джон Маккейн був необачним і поспішив обрати жінку­партнерку на виборчу кампанію, оскільки лише раз розмовляв із Сарою Пейлін. Кандидатка взялася за важке завдання, оскільки лише впродовж 63 днів між її номінацією і датою виборів має переконати щонайменше шість мільйонів американських жінок, з тих 18 мільйонів американок, які підтримували Хілларі Клінтон, а тепер перебувають у невизначеності, що республіканці при владі — правильне рішення для Америки. Наразі ж Сара, мати п’ятьох дітей, є лише об’єктом глузування в інтернеті та в політичних колах, адже вона нікому не відома і не має поняття, чим буде займатися в Білому домі.

Америка не може зрозуміти, як ця жінка буде проводити закордонну політику, оскільки вона лише двічі у своєму житті була за кордоном: раз в Ірландії, а іншим разом відвідала Німеччину та Кувейт? Америка не може зрозуміти, який месидж ця жінка може послати американкам, якщо виступає проти побачень матерів зі своїми дітьми, опіки яких вони були позбавлені.

Коментарі на американських блогах на адресу пані Пейлін просто вбивчі. Ось лише дещиця з них:

«Хто така Сара Пейлін? Вона вірить в Ісуса і сімох із 12 апостолів»;

«Коли Сара Пейлін змахне крилами в Фейрбенксі, то на Тихому океані утворюється тайфун»;

«Сара Пейлін убиває 99,9 відсотка кімнатних бактерій. Лише своїм поглядом»;

«На полюванні Сарі Пейлін не потрібна гвинтівка, вона відома тим, що вбиває оленя жбурлянням кулі».

Часописи США вже оббігли фото: Сара сидить із вудкою, цілиться з гвинтівки, схиляється над убитим нею полярним оленем, тріумфує на шкурі гігантського грізлі... Стосовно грізлі, то Пейлін «заспокоїла» обурення захисників тварин повідомленням, що ведмедя вбив її тато, а їй подарував шкуру.

Її висунули на високу посаду як «свіже обличчя та свіжу кров», хоча навіть республіканці дуже сумніваються в такому виборі. Сара Пейлін більшість життя присвятила народжуванню та вихованню дітей. Наймолодшому, який має діагноз — хвороба Дауна, лише чотири місяці. Пейлін займає посаду губернатора Аляски останні півтора року. А до цього єдиним у її житті місцем роботи була посада мера провінційного містечка Аляски — Васілле, розташованого за 72 кілометри від столиці штату, точну кількість населення якого ніхто не знає: чи то п’ять, чи то вісім тисяч мешканців.

Дитя природи

Ця дитина природи вихваляється, що може голими руками завалити оленя. Із захватом розповідає, що в дитинстві тато, Чарльз Хіт, будив її о третій ранку, давав рушницю і наказував не повертатися без здобичі до часу, коли потрібно йти до школи. «Я виросла в домі, де стать не мала особливого значення. Доньки робили те саме, що й сини. На Алясці це нормально», — пояснює губернаторка.

У дитинстві Сара була охрещена як католичка, але пізніше приєдналася до так званої Церкви на камені, яка називає себе незалежною конгрегацією, але насправді є християнською сектою. В підліткові роки була капітаном шкільної баскетбольної команди, до якої мали право входити лише члени секти. Також грала в хокейній команді. Була настільки наполегливою, що мала в школі прізвисько «Сара­Баракуда». Також грала на флейті. На місцевому конкурсі краси у Васілле здобула титул «Міс Симпатія». Брала участь у конкурсі «Міс Аляска». Не перемогла, але отримала стипендію на навчання в коледжі. Вищу освіту здобула в університеті штату Айдахо.

Заміж вийшла в серпні 1988 року за Тодда Пейліна, з яким навчалася в школі. Він, як і Сара, є напівескімосом і займається рибною ловлею, тому Сара час від часу допомагала йому. Їхнього 19річного сина звуть Трек (у перекладі — Стежина), оскільки мама любить вистежувати звірів. До речі, Трек пішов у армію і служить в Іраку. 17річна донька отримала ім’я Брістоль на честь затоки на Алясці, на березі якої виростав Тодд та де тепер ловить рибу. 14річна Віллоу отримала своє ім’я від назви міста на Алясці. Семирічна донька Пайпер (Сурмач — у перекладі) була названа так, бо це слово красиво звучить англійською і співзвучне з ескімоським словом «крута». А ім’я чотиримісячного сина Сари — Тріг — означає на староісландській мові «міць». У мерії дізналися про останню вагітність Сари Пейлін за місяць до пологів, а вона була на роботі й у день пологів. На роботу повернулася через три дні після народження сина.

Тодд Пейлін не належить до слабаків. Є чемпіоном світу з гонок на моторних снігоходах — чотири рази перемагав у перегонах на 3200 кілометрів. Сара — також ас у їзді на мотосанях.

На Алясці діють свої закони і звичаї. Американські ЗМІ розкопали, що 2006 року Сара Пейлін використала посаду мера міста Васілле для того, щоб прикрити справу про звільнення з поліції її колишнього швагера Майка Вутена, який у родинних розбірках погрожував убити батька Сари та поранив електрошокером її 11річного племінника. На посаді мера головною турботою Сари Пейлін було хіба що те, чи буде достатньо снігу для проведення традиційних перегонів на собачих упряжках...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>