6 гривень 72 копійки

03.09.2008

У місті Корсунь–Шевченківський народ шокований тим, як Черкаська природоохоронна прокуратура вкупі з місцевою санепідемстанцією та екологічною інспекцією порахували збитки, завдані довкіллю викидами Стеблівської бавовнопрядильно–ткацької фабрики.

Річ у тім, що з підприємства в річку Рось вилили 60 кубічних метрів неочищених стоків. Це задокументували корсунські депутати та еменесники. Водночас «пильні» державні мужі нарахували шкоду — аж 6 гривень 72 копійки.

«Я вражений і здивований, де вони знайшли таку формулу, за якою нарахували таку суму. Це просто знущання над здоровим глуздом з боку таких солідних державних організацій», — обурюється в розмові з «УМ» міський голова Корсунь–Шевченківського Ми­хайло Самойленко. Він каже, що річка Рось, із якої місто споживає воду, потерпає не лише від своїх безсовісних забруднювачів, а й від чужих, зокрема те ж таки місто Богуслав скидає у річку своє каналізаційне «добро». Через такі екологічні порушення торік, наприклад, Корсунь два тижні «сидів» на привозній воді, бо пити її з Росі не можна було. Тоді міський бюджет виклав 100 тисяч гривень. Цього року, зазначає Михайло Романович, Бог милував, хоча ситуація з забрудненням річки була на грані допустимого.

«А якщо в місті Біла Церква зведуть ще й сталеварний завод і він споживатиме з Росі 11 тисяч кубометрів води щодоби, то Корсунь точно залишиться без живильної вологи. Ми протестуємо проти цього будівництва», — бідкається Михайло Самойленко. Він говорить, що держава має турбуватися не тільки про робочі місця, а й про довкілля.

У Черкаській обласній раді обіцяють розібратися з тим, яким чином нараховували збитки, завдані річці Рось.