Кача вже не кряче

03.09.2008

На території одного зі ставів неподалік Здолбунова, всього за 300 метрів від житлових споруд, місцеві мешканці виявили десятки мертвих диких качок. Одразу потому було проведено екстрене засідання протиепізоотичної служби: співробітники ветеринарної служби та СЕС відібрали по п’ять мертвих і живих качок для проведення потрібних аналізів, а правоохоронці встановили патрульні пости навколо водойми.

Співробітники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій зібрали трупи диких перелітних. Роботу ускладнював той факт, що тіла птахів течією рознесло по всій площі ставу — понад 36 гектарів. Мертву птицю зібрали в ізолюючі мішки та доставили на одне з місцевих підприємств для утилізації. Наразі ситуацію на водоймах контролюють та відслідковують відповідні служби. До встановлення причин загибелі птиці запроваджено заборону на полювання та рибальство на цій водоймі. У зв’язку із загибеллю птиці відібрано й проби води та ґрунту з дна водойми, але відхилень від норми не виявлено.

Причини загибелі встановлює лише обласна ветеринарна служба, яка обіцяє оприлюднити їх у суботу. Санепідемстанція після отримання попередніх результатів ана­лізів відсторонилась від розслідування НП. За словами начальника Здолбунівської СЕС Василя Литвина, не виявлено жодного інфекційного збудника, який призвів би до загибелі птиці. «Качки цілком могли отруїтись, харчуючись на сусідніх полях, які обробляють гербіцидами. Про ураження птахів вірусом пташиного грипу не йдеться. Це виключено», — зазначив пан Литвин у коментарі «УМ».