ЄС одним голосом, але кволим

03.09.2008
ЄС одним голосом, але кволим

Прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі. Його ідея «не чіпати російського ведмедя» знайшла прихильну більшість. (Фото Рейтер.)

Надзвичайний саміт ЄС, який відбувся позавчора в Брюсселі, прийняв урешті м’який варіант декларації стосовно агресії Росії проти Грузії. Лідери Євросоюзу засудили «вторгнення Росії до Грузії», закликавши при цьому Москву не йти в самоізоляцію. Вони також домовилися відкласти переговори про нову угоду ЄС—Росія, доки Москва не відведе свої війська на позиції, які вони займали до початку військового конфлікту в Південній Осетії. Загальний настрій більшості учасників саміту чесно висловив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу: «Цілком зрозуміло, що у світлі останніх подій ми не можемо й далі поводитися так, ніби нічого не сталося». Європейські лідери кон­статували, що «відносини між Євросоюзом та Росією опинилися на перехресті». У заключному документі також міститься засудження Росії за те, що вона визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії. ЄС застерігає інші країни від подібних кроків. За результатами саміту Євросоюз заявив про розширення торгових відносин із Тбілісі й готовність обговорювати полегшення візового режиму для грузинських громадян. Також ЄС вирішив направити до зони конфлікту своїх спостерігачів і виділити допомогу на відновлення економіки країни.

8 вересня в Росію прибудуть президент Франції Ніколя Саркозі та глава Єврокомісії Жозе Баррозу. Саркозі заявив, що переговори в Москві стануть вирішальними для визначення майбутнього у відносинах між ЄС та Росією. Канцлер Німеччини Ангела Меркель ще до візиту Саркозі заявила, що «зв’язки з Москвою не повинні бути перер­вані». Та й Саркозі підтвердив у Брюс­селі: «Ми прагнемо
партнер­ства з Ро­сією, ми прагнемо миру». Йо­му вторив Баррозу: «Нам потрібне сучасне партнерство, яке базується на спільних фундаментальних цінностях. Вважаю, що це відповідає інтересам обох сторін — і Росії, і Євросоюзу». Баррозу не пояснив, які саме «спільні фундаментальні цінності» мають Брюссель та теперішній мілітаристсько–імпе­ріа­лістичний Кремль.

Зазнав поразки табір країн, які виступали за більш жорстке засудження агресії Росії, передусім лідери цього блоку — прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун та президент Польщі Лех Качинський.

А що ж Москва? Вона зі своїх позицій не зійшла ні на сантиметр. У коментарі Бі–Бі–Сі представник Росії при ЄС Володимир Чижов сказав, що тепер «підстав сумніватися в надійності Євросоюзу як партнера по переговорах і співробітництву, на жаль, додалося. Євро­союз постраждає не менше, ніж Росія, а я б сказав, навіть більше». Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що Захід припуститься помилки, якщо «продовжуватиме потурати» владі Грузії.

Учорашні російські газети в один голос вітають «перемогу в Брюсселі» — адже ЄС не спромігся запровадити хоча б мінімальні санкції стосовно Росії. Російський таблоїд «Твой дєнь» у статті під вульгарним заголовком «Європа може продовжувати відсмоктувати наші нафту та газ» радісно констатує, що ЄС «не піддався істерії» Гордона Брауна та Леха Качинського. «Взаємна залежність між Росією та ЄС не залишає альтернативи подальшому розвитку взаємних відносин за будь–яких обставин. Саміт ЄС у Брюсселі ще раз підтвердив це. Чітку перемогу здобули прибічники діалогу з Москвою», — написала урядова «Россійская газєта». Газета «Коммєрсант» вважає, що саміт «став перемогою російської дипломатії». «Ізвестія» написали: «Головний результат саміту ЄС у Брюсселі такий, що більшість європейців не бажають серйозного і довгого протистояння з Росією».

Німецький експерт Корнеліус Охман заявив в інтерв’ю польській «Газеті виборчій»: «Я не розчарований результатами саміту, бо ЄС промовив одним голосом. Дійсно, потрібно було досягти великого компромісу, який задовольнив би крайньо проросійського Сільвіо Берлусконі й крайньо антиросійських прибалтів. Але це вдалося. Якби ЄС не прийняв жодного рішення, то росіяни висміяли б Європу. А так отримали попереджувальний сигнал. Європа буде грати з Росією на зволікання. Відкладе на пізніший термін саміт ЄС–Росія, відкладе інші контакти. Хай росіяни задумаються над своєю поведінкою. Я вважаю, що баланс війни з Грузією і визнання Південної Осетії є не на користь Росії. Тепер вже і Фінляндія прагне вступити до НАТО, а інгушська опозиція вимагає незалежності за осетинським зразком».

 

НАШЕ СЛОВО

МЗС України: не треба демонізувати Росію

Україна підтримує заяву лідерів ЄС щодо дій Росії в Грузії і вважає її своєчасною та адекватною. Таку позицію МЗС висловив учора Костянтин Єлісєєв, заступник міністра закордонних справ. «Ми вважаємо, що на даному етапі не треба дуже драматизувати ситуацію і демонізувати Російську Федерацію, — сказав він. — Сьогодні потрібен діалог. І саме на цей діалог налаштована заява лідерів Європейського Союзу». На запитання, як ставиться Україна до того, що саміт ЄС не ухвалив рішення про застосування санкцій проти Росії, пан Єлісєєв зазначив, що «застосування санкцій у цій ситуації не сприятиме позитивному вирішенню питання». «Головне — добитися виконання мирної угоди», — наголосив заступник міністра.

 

ВОНИ ПРО НАС

ЄС захищатиме кожну п’ядь землі України, Грузії, Молдови

«Ми (Європейська Комісія. — Ред.) не сприйматимемо нових розподільчих ліній у Європі, і такі партнери, як Грузія, Україна та Молдова можуть розраховувати на нашу підтримку їхньої територіальної цілісності та суверенітету», — цитує УНІАН виступ у Європарламенті комісара ЄС з питань зовнішніх відносин та політики європейського сусідства Беніти Ферреро–Вальднер. Пані комісар вважає, що слід активізувати програму «Східне партнерство», і ЄК «готова прискорити роботу над пропозиціями щодо розвитку «Східного партнерства». Йдеться про схвалений 20 червня на саміті ЄС польсько–шведський проект, який передбачає поглиблення співпраці Євросоюзу з Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном та Вірменією, а також, на експертному рівні, з Білоруссю.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>