На печерських пагорбах знову пахне «ширкою»

03.09.2008

Новостворена більшість працює безвідмовно, голосуючи за законопроекти з такою одностайністю, яка демократичній коаліції могла тільки снитись. Поки що Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів називають це ситуативним голосуванням і вмінням зректися амбіцій заради державного інтересу. Поняття такого інтересу для кожного політика, природно, різне... Втім наразі йтиметься про інше — про можливість утворення офіційної коаліції за участю БЮТ і ПР.

За Конституцією, на створення нової коаліції дається 30 днів. Цей лічильник увімкнеться тоді, коли «НУНС» офіційно підтвердить свій намір вийти з коаліції. Якщо парламент проживе 30 днів без коаліції — тоді Президент набуває права розпустити ВР.

Народний депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл сказав у коментарі «УМ», що поки що «бажання йти в коаліцію нема ані в Партії регіонів, ані в БЮТу». «Ми не мали наміру створювати з ними коаліцію, і наш союз не задумувався як щось таке, що мало би формалізуватися, — каже «регіонал». — Але якщо «НУНС» вирішить піти з коаліції, якщо з’явиться перспектива дострокових виборів, а Президент задумає зчинити хаос, заблокувавши роботу Центральної виборчої комісії, щоб країна не мала парламенту, — тоді, очевидно, доведеться робити коаліцію».

У БЮТі теж не виключають створення нової коаліції. Народний депутат Анатолій Семинога стверджує, що поки що жодних рішень про «стабілізаційну» чи якусь «антикризову» коаліцію не приймалося. «Все залежить від «НУНС». Сьогоднішні події мають їх остудити. Я сподіваюсь, що вони зроблять висновки, сядуть за стіл переговорів і погодяться створити коаліцію на чесних принципах. Коаліцію без таких випадків, коли одна людина сидить і тероризує весь парламент, усю коаліцію — я маю на увазі Балогу. Якщо ж «Наша Україна» вийде з коаліції, в нас буде 30 днів на те, щоб створити нову або розпуститися. У парламенті вистачить сил для прийняття обох рішень. Обидва прийнятні і для України, і для БЮТу».

Утім серед тимошенківців є й різкі противники єднання з Партією регіонів. Колишній рухівець Павло Мовчан сказав у коментарі «УМ», що піти в коаліцію з Партією регіонів — це викопати собі могилу. «Якщо розглядати кілька варіантів, то, думаю, дострокових виборів не минути. А йти на коаліцію з «регіоналами» — лише самогубці можуть так втрачати електорат», — сказав нардеп. На питання, чи не є копанням могили спільні голосування БЮТ і Партії регіонів, Павло Мовчан відзначив, що це реакція на перешкоди, які чинилися урядові. «Рано чи пізно це мало луснути», — відзначив Мовчан.