НОВИНИ ПЛЮС

03.09.2008

Новий «губернатор» — як діти в школу

1 вересня Президент України Віктор Ющенко підписав указ про призначення Миколи Кметя головою Львівської облдержадміністрації. 42–річний бізнесмен Кміть, президент і співвласник холдингу IDS Group (він займається розливом «Моршинської» та «Миргородської» «мінералок»), з 26 лютого, після відставки свого попередника Петра Олійника, був в. о. «губернатора».

Україна та Румунія судяться за шельф

Учора в Міжнародному суді в Гаазі розпочалися слухання у справі про розмежування шельфу Чорного моря між Україною та Румунією. Кожна зі сторін має по три години впродовж шести днів, щоб викласти свої аргументи, передає «5–й канал».

Справа про делімітацію континентального шельфу і спеціальних економічних зон України та Румунії в Чорному морі перебуває в суді з 2004 року.

Нагадаємо, що до Гаазького суду позов подав Бухарест, який наполягає, що острів Зміїний, у водах навколо якого виявлено великі поклади нафти та газу, є скелею, а не островом. Україна ж наполягає на тому, що це острів. У випадку, якщо частина суші посеред моря офіційно буде визнана островом, то держава, на території якої він знаходиться, має право на більшу прилеглу морську територію.

Україна хоче їздити в Європу без віз

На саміті Україна–ЄС, який відбудеться 9 вересня у французькому місті Евіан, Київ планує започаткувати діалог про безвізові поїздки громадян України до країн Європейського Союзу. Про це сказав учора на брифінгу речник МЗС Василь Кирилич.

Угода про спрощення візового режиму ЄС для України, згідно з аналізом, проведеним МЗС, має, за словами Кирилича, «типові недоліки», зокрема, порушення термінів клопотань про отримання віз українцями, необґрунтована кількість документів, які вимагаються для отримання візи, черги до консульств тощо. Також, за словами речника МЗС, ще одним типовим недоліком в імплементації угоди є обмеження перебування на території ЄС окремим категоріям громадян, наприклад, автоперевізникам.