М’якотіла Європа

М’якотіла Європа

Учора глави країн–членів Європейського Союзу зібралися у Брюсселі на надзвичайний саміт для обговорення ситуації, яка склалася в результаті збройної інтервенції Росії до Грузії та визнання Москвою Південної Осетії й Абхазії. Саміт скликано з ініціативи президента Франції Ніколя Саркозі, країна якого в цьому півріччі головує в ЄС. За попередніми даними, учасники саміту мали розглянути два проекти резолюції: польський, яким передбачається запровадження фінансово–економічних санкцій щодо Росії, та італійський, який обмежується моральним засудженням дій Москви. Як образно висловився один з учасників саміту, прибічники першого проекту резолюції, коли дивляться на Москву, то бачать небезпечного для Європи агресора, а прибічники другого — лише нафту та газ.

Ураган втручається у виборчий процес

Ураган втручається у виборчий процес

Учора в місті Міннеаполіс відкрився виборчий з’їзд Республіканської партії США, на якому буде офіційно схвалено кандидатуру сенатора Джона Маккейна як єдиного кандидата від партії на листопадових виборах президента. У зв’язку з наближенням до узбережжя США урагану «Густав», Маккейн та партійне керівництво відмінили більшість запланованих на вчора заходів.

«Густав» атакує США

«Густав» атакує США

Учора вночі (приблизно опівдні за київським часом) грізний тропічний ураган «Густав» розпочав атакувати США. З узбереж­жя штатів Луїзіана, Міссісіпі, Техас було евакуйовано приблизно два мільйони мешканців. Тотально знищений три роки тому ураганом «Катріна» Новий Орлеан також значиться на можливому шляху стихії.

Сядемо на 11 років

Сядемо на 11 років

З 1 вересня, згідно з указом президента Білорусі Олександра Лукашенка, школи країни повернулися до 11–річного терміну навчання. «Дванадцятирічку» скасовано. Декларована мета реформи — це заощадження бюджетних коштів. А заощадити білоруська влада хоче доволі суттєво — близько 70 млн. доларів. Олександр Лукашенко пообіцяв, що зекономлені кошти «буде використано з користю». «Гроші ми краще пустимо на стипендії та зарплати вчителям», — сказав він. Одначе про те, що внаслідок анулювання одного навчального року постраждають учителі, Лукашенко і словом не обмовився. Адже навіть за найскромнішими підрахунками перехід на «одинадцятирічку» потягне за собою звільнення 23,5 тисячі вчителів зі 135 тисяч, які працюють у білоруських школах.

Це політика, пане Боже

Це політика, пане Боже

Православ’я переживає кризу. Українська, Болгарська та Грецька православні церкви виявилися розколотими під тиском політики та матеріальних спокус. Тепер така ж доля спіткала і Сербську православну церкву (СПЦ). 94–річний патріарх СПЦ Павле має таке слабке здоров’я, що останні півроку не залишає ліжко в Белградській військово–медичній академії. Поки він бореться за життя, сербське суспільство довідується про жорсткі сутички в лоні церкви.

Президенту пригрозили кровною помстою

Президенту пригрозили кровною помстою

Учора в столиці Інгушетії — Назрані — опозиція зібрала кількатисячний мітинг. Люди вимагають якнайшвидше розслідувати вбивство Магомеда Євлоєва, власника популярного в цій кавказькій республіці Росії сайту «Інгушетія.ru». Протестувальники також вимагають уряд республіки піти у відставку.

Терпець урвався

Терпець урвався

Прем’єр–міністр Японії Ясуо Фукуда вчора несподівано подав у відставку, повідомила Бі–Бі–Сі. Про своє рішення він оголосив під час традиційної прес–конференції у своїй резиденції.

Мусульмани «на посту»

Мусульмани «на посту»

Від неділі почався священний у мусульман місяць посту Рамадан. Щоправда, ісламські богослови розходяться в питанні щодо його початку. У кожній окремій мусульманській країні по–своєму визначають положення Місяця, тому в деяких країнах перший день Рамадану настав опівночі з неділі на понеділок, а в інших — на добу пізніше.

Всі статті рубрики