На фінішній прямій

30.08.2008

Сенатор Барак Обама дав офіційну згоду балотуватися в президенти США перед загальнонаціональним передвиборчим з’їздом Демократичної партії, який закінчився позавчора ввечері (учора вночі за київським часом) у Денвері. Обама став першим афроамериканцем, який офіційно очолив виборчий список однієї з провідних політичних партій США. Також уперше з часів Джона Кеннеді кандидат виголосив свою промову не для обраної публіки в конгрес–холлі, де відбувався з’їзд, а велелюдно — на місцевому стадіоні «Інвеско Філд» перед 75 тисячами своїх прихильників. У цій, можливо, головній промові свого життя Обама фактично виклав передвиборчу програму. Він зробив це того ж дня, що й 45 років тому духовний лідер афроамериканців Мартін Лютер Кінг, який виголосив свою історичну промову «Я маю мрію» на східцях меморіалу президента Лінкольна.

У майже годинній полум’яній промові 47–річний Обама піддав різкій критиці політику республіканців як усередині країни, так і на міжнародній арені. Він дошкульно висловився щодо свого суперника на виборах Джона Маккейна, мовляв, що той не знає життя американців. А свої головні завдання як президента в разі перемоги на виборах Обама бачить так.

 

Внутрішня політика

Кандидат від демократів наголосив, що дедалі нижчі стандарти життя бідних американців і середнього класу є наслідком восьмирічного перебування республіканців у Білому домі. Отож пообіцяв знизити податки для 95 відсотків американців, які належать до цих двох соціальних груп. Одночасно він планує ліквідувати податкові пільги для корпорацій, «які переносять робочі місця за кордон». Обама пообіцяв «упродовж наступних десяти років покінчити з залежністю США від поставок нафти з Близького Сходу». Замінником нафті мають стати відновні джерела енергії, в розробку і впровадження яких він обіцяв інвестувати 150 млрд. доларів.

Стосовно гуманітарної сфери, то тут сенатор Обама вбачає за необхідне провести ґрунтовну реформу освіти і збільшити її фінансування — «щоб кожна дитина отримала освіту найвищого рівня, і щоб кожен міг дозволити собі здобути вищу освіту». Також тотальної перебудови зазнає система охорони здоров’я, яка має гарантувати кожному право на медичне обслуговування. Нині понад 40 відсотків американців не мають жодного медичного забезпечення.

Водночас Обама наголосив, що не можна вирішити всі соціальні проблеми лише дотаціями з бюджету. Неефективні соціальні програми слід закривати, щоб отримати додаткові кошти на більш потрібні видатки.

Закордонна політика

Обама запевнив виборців, що проводитиме закордонну політику, яка захищатиме безпеку США. Він ще раз зробив закид на адресу Маккейна за підтримку інтервенції до Іраку, яка, на думку Обами, відвернула увагу США від Афганістану, не дала схопити Осаму бен Ладена та призвела до зміцнення «Аль–Каїди». Кандидат пообіцяв закінчити війну в Іраку. Обама потім звинуватив республіканців у погіршенні відносин США із союзниками, передусім європейськими, що тепер ускладнює проведення спільної політики на відсіч агресії Росії. «Не можна насправді ефективно підтримати Грузію, якщо у нас напружені стосунки з союз­никами», — констатував сенатор. Кандидат заявив: «Потрібно відродити політику твердої безпосередньої дипломатії, яка не дасть Ірану набути ядерну зброю і приборкає агресивність Росії».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>