Сесія ВР: усі проти всіх

30.08.2008
Сесія ВР: усі проти всіх

Володимир Полохало.

У найближчий вівторок починається осінньо–зимова сесія Верховної Ради. Парламент зіткнеться з новими випробуваннями (наприклад, прийняттям рішення щодо подій у Грузії) і буде змушений виправити старі проблеми (розглянути–таки зміни до бюджету на цей рік). Було б півбіди, якби ці питання вирішувалися в суперечках між опозицією та коаліцією. Та насправді й сама коаліція повниться суперечностями. Приміром, «НУНС» пропонує парламенту дати оцінку подіям у Грузії, а народний депутат від БЮТ Володимир Полохало каже, що на часі є важливіші проблеми.

 

n Володимире Івановичу, як ви гадаєте, якою буде осінньо–зимова сесія ВР? Попередня була «гарячою»: з блокуванням трибуни, паузами в роботі, штовханиною...

— Я не бачу таких ключових моментів, які б об’єднали більшість складу Верховної Ради. Такий стан може погіршити статус України в світі. Нас чекає запекла, гостра і непродуктивна боротьба. Я б назвав це боротьбою «всіх проти всіх». Уже зараз ми спостерігаємо збільшення необґрунтованих випадів Банкової в бік Кабінету Міністрів. Мені телефонують із Німеччини і питають: «У вас що, уряд підірвав воєнні склади?» Виявилось, так вони зреагували на заяву Балоги про те, що вибухи — це непрофесійність Кабінету Міністрів.

n На вашу думку, які перші рішення має прийняти Верховна Рада?

— Пакет документів щодо інноваційної діяльності, розвитку науки. Це єдина можливість стати конкурентноздатною та сильною державою. Нас мають об’єднувати такі речі, а не ставлення до Грузії чи Косово.

n Чи підтримає БЮТ пропозицію розглянути в парламенті постанову щодо подій у Грузії?

— Україні не вистачає стратегічної політики, стратегічних рішень. Я не можу віднести події грузинсько–російського конфлікту до стратегічних подій для української політики. Не можна будувати власну стратегію на ставленні до Грузії чи Росії.

n Чи вплине на роботу ВР наближення президентської кампанії?

— Я вважаю, що новий сезон почався з неоголошеної президентської кампанії. Вона вже йде і, на жаль, визначає поведінку, стиль, ставлення, позиції і тактику окремих політиків. n

 

 

А ТИМ ЧАСОМ...

А як там коаліція?

 

1 вересня, перед початком нової сесії Верховної Ради, рада коаліції збереться на засідання. «Першими питаннями ми запропонуємо розглянути перебіг ліквідації наслідків повені в шести областях, питання російсько–грузинського конфлікту, щоб визначити консолідовану позицію, зміни до бюджету, щоб оперативно відреагувати на потреби регіонів, які постраждали від повені, і розподілити інші додаткові доходи державного бюджету з метою забезпечення потреб людей та різних напрямів економіки. Це для нас три ключові питання», — зазначив голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко, перебуваючи в Чернівецькій області.

Президент України Віктор Ющенко теж висловив намір поспілкуватися з коаліцією. Він сказав, що зробить усе, щоб «парламент раціонально почав свою роботу». Також він поговорить із представниками меншості, бо «мета одна — в спокої почати політичний сезон».