Тиждень звільнення заручників

30.08.2008
Тиждень звільнення заручників

Так затримували під Києвом сумського здирника. (Фото надані ГУБОЗ МВС.)

Про ці резонансні затримання викрадачів людей МВС повідомило тільки зараз, тоді як першого здирника убозівці арештували ще о п’ятій ранку в День Незалежності.

 

Доньку повернули цілою та неушкодженою

Як повідомила «УМ» керівник прес–служби ГУБОЗ МВС Олена Мельник, у першому випадку злочинець викрав 21–річну дівчину — доньку одного з керівників столичної нафтобудівної компанії. У багатого татка за улюблену доньку вимагали — двісті тисяч «зелених». Викрадачі, очевидно, не розраховували, що батько звернеться до правоохоронців, але звернувся. Та й правоохоронці спочатку не знали, що здирник діяв самостійно і без спільників.

Щоб отримати чемодан «баксів» від згорьованого батька «без галасу і пилу» та зайвих свідків, злочинець призначив зустріч на автошляху Київ — Бориспіль о п’ятій ранку. Бізнесмен приїхав із міченими грошима під прикриттям убозівців та співробітників ДАІ. Спецоперація пройшла миттєво: здирника було затримано, а молоду заручницю звільнено. На щастя, дівчина зазнала лише моральних, а не фізичних травм.

Як з’ясувалося, викуп вимагав 30–річний приватний підприємець із міста Суми. Намагаючись втекти, він хотів навіть «скинути ствол», але марно — у злочинця вилучили іноземний пістолет та набої до нього.

Наразі за матеріалами спецпідрозділу БОЗ слідчим відділом Дарницького райвідділу столичної міліції порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 147 (захоплення заручників ) та ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу.

Це я тобі, як єгиптянин єгиптянину роблю

Інша історія розігралася у Вінниці. Як повідомляє прес–служба ГУБОЗ МВС, на здирництві спімали двох іноземців — 30–річний громадянин Єгипту та 38–річний громадянин РФ, уродженець Чечні. Хоча єгиптянин тимчасово мешкав у Вінниці, а чеченець — у Миколаєві, вони швидко знайшли спільну мову і створили кримінальний дует. Жертвою злочинців став також іноземець — 44–річний єгиптянин, якого вони спочатку викрали в Херсоні, а потім катували, доки він не написав боргову розписку на суму 35 тисяч доларів. Ці гроші жертва нібито заборгувала своєму викрадачеві ще в Єгипті.

За словами начальника обласного УБОЗ Миколаївщини Ігоря Веретенського, злочинці майже добу утримували жертву на території складського приміщення у Вінниці. На голові у жертви постійно був мішок, що нагадував чалму. Окрім розписки, здирники змусили його зробити боргове зізнання на відеокамеру мобільного телефону. Лише після цього його звільнили. Чоловік одразу звернувся з проханням про допомогу до миколаївських убозівців.

Спецоперація пройшла «як по нотах»: єгиптянина оперативники затримали на вінницькому автовокзалі під час передачі першої частини суми — 15 тисяч доларів. Наступної доби, але вже у Миколаєві, за ґрати доправили і його спільника–чеченця. За матеріалами убозівців, слідчим управлінням порушено кримінальну справу за ознаками ч. 2 ст. 189 (вимагання) КК стосовно обох здирників.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

За матеріалами працівників Управління боротьби з організованою злочинністю у Рівненській області Сарненським райвідділом міліції порушено кримінальну справу за ознаками ч. 1 ст. 240 КК (порушення правил охорони надр) відносно двох місцевих мешканців, якi за допомогою мотопомпи в урочищі «Азалія» поблизу селища Клесів займалися незаконним видобутком бурштину–сирцю. У затриманих вилучено мотопомпу кустарного виробництва та бурштинові камiнцi. За рішенням суду зловмисникам обрано міру запобіжного заходу — підписка про невиїзд.

Загалом за незаконний видобуток бурштину цього року за матеріалами убозівців Рівненщини, вже порушено п’ять кримінальних справ, а три — направлено до суду. Здійснено 1340 рейдів, затримано майже 80 осіб, які займались незаконним видобутком бурштину, вилучено 56 мотопомп та 14 мотоциклів. За словами начальника УБОЗ Рівненської області Олексія Харкевича, до охорони родовищ бурштину–сирцю, попередження його незаконного видобутку, зберігання, переробки та реалізації працівники УБОЗ долучилися в межах своєї компетенції на виконання відповідного Указу Президента «Про заходи з упорядкування видобутку бурштину в Україні» від 15.01.2008 року, окремого доручення Прем’єр–міністра та відповідних розпоряджень керівництва МВС.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>