Таємнича розгерметизація

27.08.2008
Таємнича розгерметизація

Причину катастрофи «Боїнга», в якій загинуло 65 осіб, за три дні не вдалося з’ясувати. (Фото Рейтер.)

Учора в Киргизії був день жалоби за загиблими внаслідок катастрофи пасажирського «Боїнга–737». Літак вилетів у неділю о 20.30 за місцевим часом з Бішкека до Тегерана. Невдовзі після старту пілот зробив спробу здійснити вимушену посадку на полі неподалік столичного міжнародного аеропорту «Манас». При зіткненні з землею машина загорілася. До місця катастрофи негайно прибули як киргизькі рятувальні загони, так і пожежні машини та карети швидкої допомоги з американської авіабази «Манас», яка розташована за 30 кілометрів від Бішкека, повідомляє Бі–Бі–Сі.

На борту літака перебувало 90 осіб: 83 пасажири, шість членів команди та один представник авіакомпанії. Спочатку повідомлялося про 66—67 загиблих, але за вчорашніми офіційними даними, загинули 65 осіб, 22 — потрапили до лікарень із травмами різної тяжкості, а троє після надання необхідної медичної допомоги повернулися додому. За словами глави уряду Киргизії Ігора Чудінова, всі члени екіпажу врятувалися. На борту літака перебували 24 громадянини Киргизії, 52 — Ірану, три — Казахстану, два — Канади, по одному — з Китаю та Туреччини. Із 24 киргизів 17 були членами молодіжної збірної республіки з волейболу. З них вижило лише семеро.

Спеціальна урядова комісія почала розслідування причин катастрофи, головною попередньою версією якої наразі вважають розгерметизацію лайнера. Машина розбилася буквально через кілька хвилин після злету. Екіпаж устиг повідомити диспетчеру про негаразди на борту, розповів на прес–конференції міністр із надзвичайних ситуацій республіки Камчибек Ташиєв. Відтак командир повітряного судна прийняв рішення повертати назад. З наразі не встановленої причини машина не змогла долетіти до посадкової смуги, й екіпаж зробив спробу здійснити аварійну посадку на полі. «Боїнг» розпався на кілька частин і спалахнув, оскільки його баки були повні бензину. За словами свідків, від літака залишився лише хвіст, а фюзеляж згорів дотла. Відірвані фрагменти шасі впали приблизно за 30 метрів від корпусу літака. Тим, кого катапультувало, дуже поталанило, бо після падіння машини аварійні люки були заблоковані, й люди не змогли залишити палаюче судно.

Киргизька влада заперечує версію терористичного замаху. Представники МНС Киргизії повідомили, що також розглядають технічні версії, передусім про відмову двигуна або системи керування. Чорні скриньки «Боїнга» знайдені і вивчаються.

Стан літака не викликав занепокоєння, оскільки за дві години до цього він без проблем повернувся з Москви, після чого пройшов перед­політну підготовку і вже з новим екіпажем вирушив до Тегерана. Літак був 1979 року випуску з продовженим ресурсом експлуатації. Два місяці тому він пройшов повну перевірку, яку здійснювала іранська компанія «Асеман Ейрлайнс». Літак належав киргизькій авіакомпанії «Ітек Ер». Європейський Союз заборонив цій компанії польоти над його територією, оскільки вніс її до списку інших 25 ненадійних авіаперевізників.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора ввечері з причини розгерметизації кабіни змушений був здійснити аварійну посадку літак дешевих ірландських авіаліній «Раянейр». 26 осіб потрапили до шпиталів. Ніхто, на щастя, не загинув. «Боїнг–737» із 168 пасажирами та сімома членами екіпажу на борту здійснював рейс із англійського Брістолі до міста Жерона, що в іспанській провінції Каталонія. Аварійну посадку було здійснено в місті Лімож у центральній Франції. Причини НП ще не встановлено.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>