Яструб яструбу руки не подасть

23.08.2008
Яструб яструбу руки не подасть

Російські вояки виходять із Горі з почуттям переможців. (Фото Рейтер.)

У штаб–квартирі НАТО вчора підтвердили, що напередодні отримали від Росії повідомлення про призупинення військового співробітництва з країнами Альянсу. «Росія поінформувала нас офіційними каналами про те, що міністр оборони РФ прийняв рішення призупинити заходи в рамках міжнародного військового співробітництва із країнами НАТО... до отримання подальших інструкцій!» — повідомила речник НАТО Кармен Ромеро. За її словами, НАТО «візьме до уваги рішення Росії».

Окрім головного офісу Альян­су, аналогічні повідомлення отримали окремі країни НАТО, зокрема Норвегія, Естонія та Латвія.

Представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін заявив, що ще рано коментувати це рішення до відповідних консультацій, які відбудуться в Москві найближчими вихідними. На них буде вироблено подальшу політику відносин Росії з Альянсом.

У США висловили жаль із приводу того, що Росія припинить військове співробітництво з країнами НАТО. Але представник Білого Дому Гордон Джондро зазначив водночас, що за теперішніх умов військова співпраця з Москвою й так неможлива, оскільки Росія не дотримується своїх обіцянок стосовно виведення військ із Грузії.

Масштаби співробітництва Росія—НАТО були помірними, зокрема, воно відбувалося в таких галузях, як протиракетна оборона, взаємодія морських сил і військовий академічний обмін. На початку цього року НАТО підписав з Москвою угоду про транзит небойового військового спорядження через територію Росії до Афганістану. Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що від розриву співпраці більше втратить НАТО, а не Москва, адже без російського сприяння натовцям буде складніше виконувати свою місію в Афганістані.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Рада безпеки ООН відмовилася схвалити російський проект резолюції щодо ситуації в Грузії. «Наразі Рада не готова схвалити будь–яку резолюцію», — заявив постпред Великої Британії при Організації Об’єднаних Націй Джон Соерс, додавши, що для ухвалення одностайної резолюції «потрібно виконати ще більшу роботу».

Як повідомляє Бі–Бі–Сі, хоча в російському проекті резолюції підтримується шість пунктів мирної угоди, підписаної між Москвою і Тбілісі минулого тижня, там немає згадки про негайне виведення російських військ із Грузії та про територіальну цілісність Грузії. Новий проект РФ засвідчив, наскільки далекими є підходи Росії та Заходу до вирішення міжнародних конфліктів. Росія також заявила, що утримуватиме неназвану кількість військ на території Південної Осетії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>