Україна — Росія: проблемні сторінки…

23.08.2008

До офіційного початку передвиборчої президентської кампанії ще залишається майже рік, а в Україні вже повторюється сценарій 2004 року, коли у вибори Президента України активно втручалися зовнішні сили. Про це попереджає заступник голови президентського секретаріату Андрій Кислинський. «Сьогодні в Україні російськими політичними колами створюється організаційна база для реваншу політичних сил та ідей, що програли чотири роки тому», — ідеться в заяві Кислинського, поширеній прес–службою Президента.

Тоді, у 2004–му, в Києві діяв так званий «Російський клуб». Він «виступав джерелом антиукраїнських заяв і був організаційним центром багатьох провокацій проти кандидата в президенти Віктора Ющенка». А на 4—6 вересня 2008–го запланована конференція «Україна—Росія: проблемні сторінки спільної історії», яка, за словами заступника Балоги, «має стати своєрідним дефіле антиукраїнських діячів і позицій». Досить сказати, що серед запрошених на цей захід — депутат Держдуми РФ Затулін, якого кілька разів оголошували персоною нон–грата в Україні, його колеги й однодумці Водолацький і Марков, директор Інституту гуманітарно–політичних досліджень В’ячеслав Ігрунов…

Конференцію організовують «Гуманітарна україно–російська рада», газети «2000» і «Ізвєстія» — коштом Державної програми РФ з допомоги співвітчизникам за кордоном. «Не є таємницею прямий зв’язок цієї програми зі Службою зовнішньої розвідки РФ», — заявляє Андрій Кислинський. За його словами, на конференції передбачене обговорення тем, саме формулювання яких для українського суспільства є провокативним: оцінка «голоду в СССР», «перегляд підсумків Другої світової війни», «проблемні питання... викладання спільної українсько–російської історії в навчальних закладах» тощо.