Нова коаліція — панацея?

23.08.2008

Верховній Раді зокрема й Україні загалом потрібна нова коаліція, вважає лідер Партії регіонів Віктор Янукович. «Стан економіки дуже поганий, а зростання цін зменшило доходи населення, — наголосив керівник тіньового Кабміну на вчорашній прес–конференції. — Тому треба посилювати склад уряду, прибрати звідти популістів, інтриганів, тих, хто створює негативну ситуацію в галузях». При цьому Янукович зазначив, що не має на увазі, ніби в уряді немає фахівців, але «на кожного треба подивитися уважно, а для цього потрібна нова коаліція».

Яким має бути склад цієї нової більшості, голова «Регіонів» скромно змовчав. Він каже, що це «вирішувати депутатам за рахунок політичних консультацій».

А консультації, за словами керівника найбільшої фракції парламенту, відбуваються постійно. Адже «народні депутати — це живі люди, політики, яких хвилює майбутнє країни і парламенту, тому ці переговори не припинялися». Водночас Янукович напустив туману, додавши: «Як такі переговори (про створення нової коаліції) не ведуться».

На запитання про своє ставлення до звинувачень у зраді національних інтересів, які секретаріат Президента висунув Прем’єру Юлії Тимошенко, лідер ПР зауважив: «У мене немає ніякої інформації з цього приводу. Якби вона була, я б дав оцінку. Безумовно, йде боротьба, політичне протистояння, в якому застосовуються будь–які засоби. Це сьогодні не викликає питань. Тому тут повинна бути конкретика. Якщо вона є, ця конкретика, тоді буде відповідь». «Я — не слідчий, я — не прокурор, я — політик», — поінформував голова Партії регіонів.

 

ПОЗИЦІЯ
ПР — проти русофобії та підтримки Грузії

Фракція Партії регіонів у Верховній Раді поширила заяву щодо грузино–російського конфлікту, в якій засуджує будь–які спроби діяти в зонах «заморожених» конфліктів силовими методами. Також ПР обурюється тим, що «чинна українська влада втягнула Україну в конфлікт третіх сторін» і поставила народ «перед загрозою надзвичайного конфлікту зі своїм найближчим сусідом і стратегічним партнером — Росією».

«Те, що вчора здавалося нісенітницею і фантазією хворої уяви, сьогодні стало реальністю, — зазначається в заяві. — Провладні засоби масової інформації розгорнули шалену антиросійську пропаганду, політикани–русофоби нагнітають масову істерію, громадяни перестають розуміти, що відбувається насправді».

Тому ПР пропонує в перший же день сесії ВР «розглянути тему грузинсько–осетинсько–російського конфлікту, дати оцінку діям чинної влади та опрацювати комплекс заходів, спрямованих на повернення українсько–російських відносин у русло добросусідського та взаємовигідного діалогу», терміново розпочати консультації щодо внесення змін до Конституції з метою визначення позаблокового статусу України, заборонити постачання української зброї в «гарячі точки». Також «Регіони» наполягають на призначенні загальнонаціонального референдуму щодо приєднання України до НАТО. І вважають за необхідне «підтримати проекти пропозицій міжнародних організацій визначати майбутній статус невизнаних державних утворень шляхом волевиявлення населення, яке проживає на цих територіях»...