Повернення кораблів–убивць?

23.08.2008
Повернення кораблів–убивць?

Заходження першого російського корабля з числа тих, які душили вільну Грузію, палко вітали севастопольські відпочивальниці. (Фото Рейтер.)

Судна Чорноморського Флоту Росії, які брали участь у морській блокаді Грузії, із затримками повертаються до Севастополя. Учора до Севастопольської бухти прийшло перше із них — малий ракетний катер «Міраж». Про захід свого судна на територію України, а також про озброєння і присутніх на борту командування ВМС РФ попередило українську сторону за 72 години, згідно з новим порядком пересування ЧФ РФ.

Заходження решти трьох кораблів — ракетного крейсера «Москва», сторожового корабля «Смєтлівий» та малого тральщика «Турбініст» — вкотре відклали, тепер на 24 серпня. Скидається на те, що росіяни зумисне зволікають, аби ввести свої кораблі у Севастополь саме на День Незалежності України. Тим часом уся російська преса переконано пише, що МРК «Міраж» брав участь у сутичках біля берегів Грузії й потопив один із грузинських катерів.

Перед прибуттям російського корабля у бухту ввійшов і став поблизу її входу малий ракетний катер українських ВМС «Каховка», після чого прийшов російський корабель. У прес–центрі ВМСУ «УМ» повідомили, що це не було ні церемоніалом, ні конвоюванням: «Перебазування корабля «Каховка» до цієї бухти було заплановано ще давно, а зараз це просто збіглося із заходженням російського корабля».

На березі «Міраж» зустрічали «вітренківці» з російськими прапорами та десяток преставників «Студентського братства» з прапорами українськими. Перші, відповідно, росіянам раділи, другі — протестували. Активісти «Студентського братства» мають намір розбити у центрі Севастополя наметове містечко на знак протесту проти повернення в Україну російських кораблів, які брали участь у війні проти Грузії.