Відповідальність беруть каракурти

22.08.2008
Відповідальність беруть каракурти

Чи слід очікувати нашестя каракуртів, обіцяють найближчим часом повідомити ентомологи. (Фото Інни СУБОТІНОЇ.)

Про загадкових павуків на Томаківщині нині тільки й розмов. Людський поголос розносить все нові чутки, страшніші одна за одну. Найбільше балачок — про каракуртів. Проте лікар–анестезіолог Томаківської Центральної райлікарні Ігор Бєлан із такими категоричними висновками не згоден: потерпілі описують різних павуків, каже він. Саме тому й протикаракуртову сиворотку їм не вводили. Щоправда, клінічні прояви в усіх досить схожі: почервоніння враженого місця, набряк тканин, сильний головний біль, «стрибки» артеріального тиску...

Нині після укусів комах до Томаківської ЦРЛ уже потрапили четверо потерпілих — 53–річна жінка, двоє чоловіків, 37 і 26 років, а також 70–річний Анатолій Давиденко. В останнього, мешканця села Зоря, — випадок особливо тяжкий. Під вечір 8 серпня пенсіонер присів у крісло біля телевізора, як раптом у спині щось сильно кольнуло. Анатолій Григорович спершу особливо не відреагував, однак одразу ж відчув пекучий біль. Коли покликав дружину, та неабияк злякалася: «У тебе ж все напухло!». Збентежений господар тим часом відчув, як щось повзе спині. Зняв сорочку і вжахнувся, побачивши великого павука. Тепер зізнається, що чогось подібного у своєму житті не бачив. Проте з дружиною вирішили не позбавляти павука життя, а запроторили до скляної банки.

Після цього, ледь вийшовши на вулицю, пенсіонер відчув, як його згинає настільки, що валить із ніг. Уже через годину над ним чаклували медики Томаківської центральної райлікарні. Тож відтоді Анатолій Григорович людей у білих халатах називає не інакше, як своїми рятівниками: впродовж трьох діб медики не відходили від нього, аж доки не впевнилися, що здоров’ю чоловіка ніщо не загрожує. Як зізнається потерпілий, його весь час морозило і водночас пекло, піт котився градом, тиск стрибав, а сам він, як влучно підмітили медсестри, звивався, немов черв’як. Чоловік також пригадує, що у нього страшно викручувало всі кісточки і хрящі, а потім виявилося, що дуже зросла і кількість цукру в організмі, чого дотепер не траплялося. Впродовж дев’яти діб він навіть не міг по–справжньому заснути — настільки нездоровилося.

Згодом з’ясувалося, що павуки на Томаківщині дошкуляють не лише людям, а й тваринам. Причому з летальними наслідками. Чималих збитків зазнала Любов Іщенко з Чумаків — у жінки загинули відразу три корови. У тому, що смерть тварин спричинили саме павуки, вона ніскільки не сумнівається, бо виловила відразу декілька екземплярів войовничих членистоногих.