Двічі розтоптана гідність

22.08.2008
Двічі розтоптана гідність

У камері в’язниці в Лашкар–Гах.

Британська газета «Індепендент» днями подала жахливий репортаж своєї кореспондентки Террі Джадд із жіночого відділення в’язниці в афганському місті Лашкар–Гах, центру провінції Хелманд. Більшість жінок–в’язнів відбувають там 20–річний термін ув’язнення за те, що їх... зґвалтували. Менша частина — за те, що втекли з батьківського дому з чоловіками, яких кохали. Афганський закон не робить різниці при покаранні за позашлюбні сексуальні стосунки — чи це було з кохання, чи це було найжорстокіше зґвалтування. Вина в усіх випадках покладається на жінку. Точніше на дівчат–підлітків, бо більшість ув’язнених не досягли 16 років. Наймолодшій бранці в’язниці в Лашкар–Гах — лише 13. Від «збезчещених» дівчат відмовляється родина і все село, тому, якщо в них народжуються діти, малі відбувають ув’язнення разом із матерями.

В’язниця в Лашкар–Гах — не виняток, а загальнонаціональне пра­вило. Афганська влада не наводить даних, скільки таких в’язниць по всій країні та скількох жінок у них утримують. Можна лише здогадатися, що в Афганістані, де не вщухають воєнні конфлікти, число збезчещених жінок залишається незмінно високим.

Представник служб безпеки провінції Хелманд полковник Гулам Алі заявив кореспондентці «Індепендент»: «Ми в Афганістані не розрізняємо того, що сталося добровільно чи з примусу, оскільки такими є ісламські закони. Я вважаю це правильним».

Незважаючи на те, що у в’язниці з матерями перебувають діти, в камерах немає елементарних людських умов — клозету з проточною водою, місця, де можна помитися, електричного струму та питної води. Бранкам двічі на день дають хліб. На тілі кожної з них — гнояки, на які націлюються рої мух. Багато жінок помирають від інфекційних хвороб, бо медичне обслуговування не передбачене. Кажуть, із в’язниці можна вирватися, але за дуже великий хабар начальству. Рідко хто знаходить бажання і гроші викуповувати цих забутих та покинутих.

Надія завжди залишається. Командування британських військ періодично нагадує місцевій адміністрації про таку річ, як гуманність. Нещодавно в провінції Хелману створили жіночу шуру справедливості стосовно жінок і дітей, зібравши до цього органу 20 найавторитетніших жінок. Про потребу змін ісламістського ставлення до жінок нагадує Афганський комітет із людських прав та урядовий департамент у справах жінок. Але чи переб’є цей батіг колоду традиційних мусульманських уявлень, за якими жінка є створінням другого сорту, напівлюдиною? Такого навчають чоловіків навіть у мечетях Європи.

Останній оприлюднений цього року звіт про життя жінок в Афганістані після повалення влади талібів 2001 року є жахливим: 87% афганських жінок потерпають від насилля в родині, половина з них — від сексуальних знущань; в 60% випадків шлюби укладаються насильно, без згоди жінки, хоча це офіційно заборонено законом. 57% наречених не мають ще й 16 років, а в деяких випадках узагалі йдеться про дітей. Афганці часто розплачуються неповнолітніми доньками за здійснені власні злочини чи виплачують ними борг. Афганістан — єдина у світі країна, де кількість самогубств серед жінок перевищує кількість самогубств серед чоловіків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>