НОВИНИ ПЛЮС

21.08.2008

Підписано угоду про розміщення в Польщі елементів ПРО

Учора держсекретар США Кондоліза Райс та глава МЗС Польщі Радослав Сікорський підписали у Варшаві угоду про розміщення на території Польщі елементів американського протиядерного щита — ПРО. На урочистостях були присутні президент Польщі Лех Качинський та прем’єр­міністр Дональд Туск. Так успішно закінчився довгий переговорний процес, який тривав півтора роки. Усі аналітики сходяться на думці, що поштовх до прискорення підписання угоди щодо ПРО в Польщі дала інтервенція Росії до Грузії.

Відповідно до угоди, американці до 2016 року збудують біля містечка Редзиково поблизу Слупська бази для 10 ракет­перехоплювачів. В обмін на дозвіл Варшави на розміщення цього комплексу Вашингтон поставить Польщі 96 ракет ППО «Патріот2». На першому етапі до 2012 року їх обслуговуватимуть американські військовослужбовці, а потім цю батарею та кілька інших прийме польська армія.

Після вчорашнього підписання документ ще мають ратифікувати парламент та президент Лех Качинський.

Притишений голос НАТО щодо Грузії

Попри попередні заяви з приводу того, що на надзвичайному засіданні глав МЗС країн­членів НАТО з приводу інтервенції Росії до Грузії має прозвучати гостре засудження агресора, текст підсумкової заяви виявився притишеним у порівнянні з тим, який можна було зробити, виходячи з надзвичайних обставин. Гору взяла проросійська більшість Альянсу, що не бажає за жодних обставин псувати відносини з Москвою.

Стосовно практичних кроків, то узгоджено рішення про створення Комісії НАТОГрузія за зразком уже діючої Комісії НАТО—Україна. Альянс також надішле свого представника до Грузії та допоможе їй у відбудові зруйнованої росіянами військової інфраструктури.

У Білорусі більше немає політв’язнів

Учора з білоруських тюрем відпустили двох останніх політв’язнів — Андрія Кіма та письменника Сергія Парсюкевича. Перед тим — у суботу — президент Лукашенко амністував «найголовнішого в’язня совісті» Олександра Козуліна. Аналітики пов’язують такий жест доброї волі білоруської влади з майбутніми парламентськими виборами та бажанням, аби їхні результати визнала міжнародна спільнота.

Чим відрізняється мусульманська нирка від християнської?

Єгипетський союз лікарів вирішив, що не можна пересаджувати органи та здійснювати переливання крові між християнами і мусульманами. «Ми таким чином захищаємо бідних мусульман від багатих християн, які купують їхні органи», — заявив глава союзу. Але за цим рішенням проглядає й дещо інше — релігійна нетерпимість. Ухвалу лікарського об’єднання розкритикувала Коптська (християнська) церква Єгипту та окремі єгипетські організації, які опікуються правами людини. Вони звинуватили впливову радикальну єгипетську організацію «Мусульманське братство» у «здійсненні сильного контролю над союзом лікарів». Речник Коптської церкви єпископ Маркос висловив побоювання, що невдовзі всі шпиталі Єгипту будуть поділені на мусульманські і християнські.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>