Мушаррафа «пішли»

20.08.2008
Мушаррафа «пішли»

Пакистанці вдоволено топчуть портрет Мушаррафа. (Фото Рейтер.)

Президент Пакистану Первез Мушарраф позавчора ввечері подав у відставку. Він вирішив не очікувати парламентських слухань про імпічмент із заздалегідь відомим результатом і піти самому, хоч якось зберігши при цьому обличчя і... життя. Правляча коаліція звинуватила його в зловживаннях та порушенні Конституції, за що в Пакистані передбачено смертну кару. Мушарраф заявив в емоційному виступі на телебаченні, що процедура імпічменту «зашкодила б національним інтересам Пакистану». Більшість свого виступу Мушарраф присвятив переліку своїх досягнень упродовж дев’яти років перебування на посаді президента і зазначив, що висунуті проти нього звинувачення неможливо довести.

Так закінчилася «ера Мушаррафа», який прийшов до влади в Пакистані 1999 року після безкровного державного перевороту та зміщення уряду Наваза Шарифа. Упродовж цих років Мушарраф залишався найвідданішим союзником США в цьому неспокійному регіоні. Держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що США продовжуватимуть співпрацювати з урядом Пакистану, і подякувала Мушаррафу за активну участь у боротьбі з тероризмом та екстремізмом. Офіційний Брюссель також заявив про готовність співпрацювати з урядом Пакистану.

Подальша доля Первеза Мушаррафа залишається невідомою, але неофіційно відомо, що він погодився на «добровільну» відставку в обмін на обіцянку правлячої коаліції не притягати його до суду. Але це на рівні чуток. Міністр закордонних справ Пакистану Шах Махмуд Куреші відмовився вчора від відповіді на запитання про те, чи дозволять Мушаррафу безперешкодно виїхати з країни і чи буде порушено проти нього судову справу. Як можливі країни екзила називають Саудівську Аравію та Туреччину.

Колишній прем’єр–міністр Пакистану Наваз Шариф і Асіф Алі Зардарі, які очолюють дві політичні сили правлячої коаліції — «Мусульманську лігу» та «Партію пакистанського народу», поздоровили один одного з перемогою. Відразу після виступу Мушаррафа з заявою про відставку на вулиці пакистанських міст висипали прибічники правлячої коаліції та влаштували справжнє свято перемоги з піснями й танцями.

Відтак парламент упродовж 30 днів повинен обрати нового главу країни. Учора відбулися перші консультації з цього питання між провідними політичними силами країни. Наразі тимчасово виконувати обов’язки глави країни доручено главі сенату Мухаммедміану Сумроо. Спостерігачі не виключають, що боротьба за президентське крісло загострить і так непрості відносини між двома партіями правлячої коаліції, тому стабільність у Пакистані встановиться не скоро.

Захід переймається питанням, якою буде доля пакистанського ядерного арсеналу, що нараховує приблизно 150 ядерних боєголовок? Упродовж 61 року незалежності Пакистану 34 роки він перебував під правлінням військових диктаторів, і Мушарраф був найбільш «м’яким та демократичним» із них усіх.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>