Ведмідь на повідку

20.08.2008

Сьогодні на базу в Севастополі повертаються чотири судна ЧФ РФ, які напередодні вийшли з Новоросійська: ракетний крейсер «Москва», сторожовий корабель «Смєтлівий», малий ракетний корабель «Міраж» та малий тральщик «Турбініст», «приписані» саме до Севастополя. Командування ЧФ РФ за кілька днів надало до Міністерства оборони України формат повідомлення про захід до Севастополя своїх кораблів. Таким чином, російські військові погодилися підкоритися новому порядку перетину українського кордону, що його запровадила Рада нацбезпеки та оборони і затвердив Президент Віктор Ющенко. «Процедура повідомлення про захід до Севастополя чотирьох кораблів Чорноморського флоту Росії була витримана відповідно до указів Президента України №705/2008 та №706/2008», йдеться в повідомленні Міноборони України. Ці укази, зокрема, вимагали від роскомандування попереднього повідомлення в разі, якщо кораблі ЧФ РФ мають намір перетнути кордон в обох напрямках.

Нагадаємо, раніше президент РФ Дмитро Медведєв на українські вимоги самовпевнено заявив: «Нехай не вказують нам, як нам поводитися. Ми будем діяти у відповідності до директив, які будуть прийматися мною як головнокомандувачем».

Тим часом Держприкордонслужба України спростувала чутки про заборону польотів в українському повітряному просторі для літаків та вертольотів ЧФ РФ, однак і не заперечила таку можливість у майбутньому. «Новий механізм розробляється, його буде узгоджено з Мін’юстом і прийнято згідно з міжнародними нормами», цитує сайт «Кореспондент» заяву прикордонників. Наразі адміністрація Держприкордонслужби на виконання указу Президента і доручення Кабміну розробляє пропозиції про внесення змін і доповнень у нормативно–правові акти, які регламентують пропуск військовослужбовців, кораблів та літальних апаратів ЧФ РФ, які знаходяться на території України.