Автозаправка чи житловий будинок?

19.08.2008

Народний депутат Анатолій Семинога та його прибічник, депутат райради Перебийніс, використовують як маріонеток активістів БЮТ, що перебувають у них на утриманні. Свиснуть, кинуть копійку — і БЮТівці біжать протестувати проти законної підприємницької діяльності, а засланий агент вимагає відкату. Якщо відкат отриманий, свиснуть — і протести закінчуються, а кишенькове видання «Київський Майдан» припиняє тиражувати плітки й некомпетентні заяви супротивників будівництва. А якщо забудовник не захотів платити мільйони доларів і упирається, незважаючи на зламану бандитами огорожу, у нього взагалі можуть відібрати землю через міськраду й побудувати на ній автозаправку. Таке вже траплялося.

Про мережу автозаправок ТОВ «Рось–1» ще два роки тому ніхто не чув. Вона з’явилася невідомо звідки і почала стрімко зростати після призначення Прем’єр–міністром Юлії Тимошенко. Автозаправки з’являються на місці спірних земельних ділянок, відповідні вирішення міськради лобіює фракція БЮТ. Фактичним господарем цих автозаправок є народний депутат від БЮТ Анатолій Семинога. Саме він був основним ініціатором введення пільг для імпортерів нафтопродуктів на Україну, що дозволило відновити сірі й тіньові схеми на ринку, які існували на початку 90–х років. Генеральний директор мережі автозаправок — його брат, депутат Київської міськради Володимир Семинога, який так «соромиться» своєї бізнес–діяльності, що навіть не захотів вказувати як слід місце роботи в офіційній біографії (http://kmr.gov.ua/delegates.asp?Id=613 ): «Працював у комерційних підприємствах паливної галузі на посаді технічного директора. А з 1998 року по даний час на посаді генерального директора».

Зараз у Києві діють п’ять автозаправок ТОВ «Рось–1», ще 12 готують до введення в експлуатацію, хоча не скрізь на них видано всі необхідні дозвільні документи. Дві з цих автозаправок розміщені недалеко від Набережно–Хрещатицької, 9, за адресами вул. Набережно–Лугова, 8 і вул. Заводська, 72. Вони стоять обабіч шосе з активним рухом, тому їх рентабельність не дотягує до бажаних надприбутків. Хоча БЮТівці, які працюють у головному штабі (вул. Турівська, 13), що міститься неподалік, і міському штабі (Межигірська, 23/22) в обов’язковому порядку роблять крюк і заправляються на сімейних автозаправках Семиног.

Побудувати автозаправку просто на набережній, поряд з могутнім потоком машин — мрія будь–якого власника подібної мережі. Семинога поклав око на ділянку на Набережно–Хрещатицькій, 9, коли йому як політичному «даху» доповіли про шантаж забудовника ТОВ «Юайпі» і про те, що готується бандитський напад на будмайданчик.

Тепер БЮТівці відкрито підбурюють місцевих жителів до бунту і перешкоди законній підприємницькій діяльності ТОВ «Юайпі», щоб Семинога міг побудувати на місці житлового комплексу свою автозаправку. Гра нардепа безпрограшна: контролюючи фракцію в міськраді, він за допомогою хабарів і закулісних переговорів має намір з легкістю добитися відміни законного землевідведення для ТОВ «Юайпі». Єдине, що йому потрібно для того, щоб побудувати автозаправку на Набережно–Хрещатицькій, 9, — це продовження протестів проти будівництва житлового комплексу. Після відміни землевідведення він проведе «громадські слухання» щодо будівництва автозаправки за сімома замками в штабі БЮТ, отримає формальний «одобрямс» від декількох сотень активістів БЮТ, що перебувають на платні, з Подільського району і за одну ніч зведе під вікнами сусідніх житлових будинків цю автозаправку.

Людям, які сумніваються, варто замислитися над тим, де екологічно чистіше жити: по сусідству з житловим комплексом ТОВ «Юайпі» чи по сусідству з автозаправкою сімейного підприємства Семиног ТОВ «Рось–1»?

Микола ЯРЕНКО