Ланцюг для Грузії

19.08.2008
Ланцюг для Грузії

Учасники прогрузинської акції на київському майдані Незалежності. (Фото автора.)

Кількасот небайдужих створили живий ланцюг, що простягнувся від майдану майже до вулиці Прорізної. Суботня акція протесту проти російської агресії в Грузії була міжнародною і відбувалася в багатьох містах світу одночасно. Київське дійство тривало годину і закінчилося співами українського та грузинського гімнів перед Головпоштамтом. Ініціатором заходу виступив громадський комітет «За Кавказ без війни».

Ланцюгу на майдані передували дві ходи — від пам’ятника Шота Руставелі та Бессарабського ринку. Остання була театралізованою — її на дибах очолювали актори в образах прем’єра РФ Путіна та президента Мєдвєдєва, які несли на руках маріонеткових журналістів.

Серед людей можна було побачити чимало як представників грузинської діаспори, так і пересічних киян. Один з мітингувальників на ім’я Павло висловив свій протест творчо: він приніс на майдан самовар, на який вдягнув протигаз і традиційну хустку. Як стверджує автор цієї інсталяції, так він бачить образ «російських миротворців».

Ельвіра, мешканка Берліна, гостювала в Києві лише один день. Її дуже непокоїть агресія Росії — німкеня характеризує її як «старомодну». На думку Ельвіри, політика Кремля є дуже небезпечною також і для України, яка може стати наступною після Грузії.

У розмаїтті грузинської та української символіки не було помічено прапорів політичних сил — акція була громадянською, а не партійною.

Серед перехожих у той день на майдані зустрічалися і політичні опоненти мітингувальників. Проте вони обмежували свої дії поодинокими вигуками на кшталт «Грузія — отстой!».

Андрій СВИРИДОВСЬКИЙ

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У цей же час акція, спрямована проти силових методів вирішення міжнародних конфліктів, відбулася в Ялті на набережній Леніна. Як повідомляє агенція «Новості Крима», спочатку на 16 серпня в місті було заплановане проведення Дня Європи, проте з огляду на конфлікт між Грузією й Росією до плану заходів унесли корективи. У центрі набережної, біля стели містам–побратимам, можна було залишити побажання на величезному (завдовжки сім метрів) листі до ЄС; діти тут брали участь у конкурсі антивоєнного малюнка.

Мітинг на підтримку миру на Кавказі в суботу відбувся також в Одесі.

Численна демонстрація відбулася також у Чикаго (США) й кількох містах Польщі. А в Брюсселі протестувальники, крім іншого, вбрали «Пісяючого хлопчика» в грузинський національний одяг.