Живемо і будуємо

13.08.2008
Живемо і будуємо

Мікрорайони, побудовані «Київміськбудом», завжди мають обладнану інфраструктуру.

«Будували, будуємо і будувати будемо», — так заявив президент найбільшої української будівельної компанії — холдингу «Київміськбуд» Петро Шилюк. І це гасло абсолютно виправдане обсягами пророблених компанією робіт. Тільки цього року компанія веде будівництво більш ніж на 10 об’єктах столиці, майже скрізь — випереджаючими план темпами. І зводить для киян не лише «квадратні метри», а й про духовність їхню піклується.

 

Двоповерхові квартири — інновація холдингу

Не помітити масштабного будівництва майже в центрі столиці вздовж вулиці Чорновола — неможливо. «Тут ми зводимо аж декілька кварталів одночасно», — з гордістю в голосі каже віце–президент холдингової компанії «Київміськбуд» Василь Козачук. Однак будувати непросто. «Тут забагато різноманітних мереж, які треба повністю винести з–під плями забудови, а тільки тоді будувати. Наприклад, водопровід, зливостоки, газові та електрокабелі», — пояснює директор МЖКБуду Богдан Гусак, адже саме йому ввірений цей квартал.

Зводячи будинки, вже наперед продумують комфортний виїзд майбутніх мешканців на транспортні магістралі. «За генеральним планом забудови змінюється напрямок руху по дорозі Златоустівській на перехресті з вулицею Річною, щоб був прямий вихід на вулицю Чорновола», — зазначає головний інженер товариства «МЖК–1» В’ячеслав Хібовський. Ускладнила цю ділянку й сама природа — треба проходити 10–11 нашарувань ґрунтів, які не підходять для зведення опор будинку. «Тож ми вбиваємо 30–метрові армовані палі аж до твердих глин», — додав головний інженер. Зараз будівельники якраз роблять підпірні стіни для будинку та підземного паркінгу. «Між іншим, для паркінгу буде застосовуватись іноземна технологія, за якою кількість машиномісць збільшиться удвічі», — уточнює Богдан Гусак.

Будинки вийдуть і цікаві й зручні. Квартири на останніх поверхах будуть дворівневими, а висота квартири становитиме три метри. «Зараз ми вже перекриваємо цокольний поверх першого будинку. А другий будинок зводимо навіть із випередженням графіка на три тижні. Адже погода хороша, бригада хороша, то чому б і не працювати швидше?» — підсумовує керівник МЖКБуду.

І про дітлахів подумали

Будуючи житлові приміщення, у холдингу не забувають про дитяче дозвілля. Так, у будинку по вулиці Коперника, 9–11 будуть не тільки сучасні квартири. «Перші поверхи будинку ми передамо району. Адже цю площу в більш ніж 3 тисячі квадратних метрів передбачено для школи мистецтв та дитячих кімнат», — пояснює віце–президент «Київміськбуду». Цю школу відвідуватимуть дітлахи всього мікрорайону. Самих же квартир буде небагато — лише 46. «Та оскільки це центральна частина міста, то квартири будуть поліпшеного планування», — обіцяє він.

Ще краще буде мешканцям нового будинку на Освіти, 14. На перших двох поверхах на власні кошти холдинг звів бібліотеку. «Її загальна площа — близько тисячі квадратних метрів. Книжковий фонд — більше 100 тисяч примірників. А району на баланс передамо цей храм знань уже 30 вересня», — повідомляє Василь Козачук.

Проте найвагомішим буде все–таки реконструкція спеціалізованої школи №115, що на вулиці Кавказькій. «Цю школу ми ведемо вже три роки. За перший рік зробили прибудови: спортивний зал, їдальню, роздягальні, комп’ютерні класи та підвальні приміщення. Потім за три літні місяці реконструювали саме приміщення школи. А цього року вже й басейн почали будувати. І обов’язково здамо його до початку навчального року — буде такий собі подарунок дітлахам району до Дня знань», — пообіцяв голова правління ДБК №3 Віталій Дорошенко. — Для того щоб школярі не застудились, бігаючи зі школи до басейну, обидва приміщення сполучає спеціальний наземний перехід. Але оскільки масштаби басейну загальнорайонні, то й центральний вхід є, адже басейн за графіком відвідуватимуть діти з сусідніх шкіл».

А ще цьогоріч здали педагогічний коледж на Оболоні.

Голосієве користується попитом

Черговим шедевром холдингу стане житловий квартал на 40–річчі Жовтня, 30–32. «Тут до комплексу входять три будинки, з вбудованими житловими приміщеннями і з підземним паркінгом. Житлова частина становить 35 тисяч квадратних метрів, або 198 квартир, а вбудовані приміщення — близько трьох тисяч і ще стільки ж — під паркінг на 93 машиномісця», — розповідає Богдан Гусак. І хоч почали будівельні роботи лише дев’ять місяців тому, будуватимуть швидко. «Весь комплекс робіт ми закінчимо у 2009 році», — впевнений він. На такі думки керівника МЖКБуду наштовхують темпи інвестування, які не тільки йдуть у межах графіка, а й випереджають його. «Поки ми навіть не встигли освоїти ті кошти, на які вже продано квартири, а будівництво само собою йде за графіком», — вказує він.

А зрозуміти інвесторів легко. Адже за кілька місяців тут здається станція метро, поруч автовокзал, Голосіївський парк зі своїми озерами. Самі ж квартири — покращеного планування, висотою стелі по три метри. Крім цього, на перших двох поверхах передбачені площі під офіси, аптеки і пункт прийому білизни, навіть невеличка кімната для дітей: якщо комусь із батьків треба терміново у справах — там можна буде залишити дитину. Навколо будуть наземні стоянки та дитячі майданчики. Проте ціна квадратного метра не зменшиться, адже основні складові собівартості: матеріали, заробітна плата та затрати замовника — також не дешевшають. «Тут особливого прибутку ні замовник, ні підрядник не отримують. У нас зараз рентабельність — не більше п’яти відсотків. Якщо ціни на арматуру, цемент та бетон знизяться найближчим часом, тоді й вартість квадратного метра знизиться», — запевнив Богдан Гусак. Як би ж то...

Технології — запорука успіху

До забудови масиву Осокор­ків підійшли продумано, почавши роботу над першим районом з десяток років тому. Зараз завершують забудову на Осокорках–6. «Тут ми зводимо два 22–поверхових будинки — це будинки під номером 9 та 10. Один ми здамо наприкінці цього року, а ще один — наприкінці наступного. Будуємо відповідно до графіку, без вихідних, у півтори зміни: адже поруч житловий масив, тож після десятої ми не шумимо», — каже керівник будівельного комплексу промислово–будівельної групи заводу Ковальської Дмитро Білецький. Родзинка обох будівель — у творчих майстернях на останніх поверхах. «Творчі майстерні користуються попитом перш за все у проектних організаціях, а також викуповують їх художники та скульптори», — каже генеральний директор ВАТ «ДБК–4» Сергій Тимошенко.

Щоб пришвидшити будівництво, тут теж звернулись до новітніх технологій. «Ми використовуємо не цеглу, а піщано–керамзитні блоки власного виробництва. Цегляними залишаються лише санвузли та балкони», — розкриває інноваційні технології Дмитро Білецький. Переваги такого нововведення — очевидні: стіни з таких блоків надзвичайно рівні, тож власнику квартири треба буде нанести незначну кількість шпаклівки, і можна зразу ж клеїти шпалери. «Такий спосіб кладки, звичайно ж, прискорив будівництво. Адже один такий блок замінює вісім цеглин, тож усе значно швидше», — підсумував він. До того ж у квартирах незвично рівна підлога. «Це також наша технологія. Спочатку ми кладемо тонкий шар поліізолу — п’ять міліметрів, а згори заливається бетон. Потім у шліфувальні машини вставляються спеціальні маячки. Завдяки цьому підлога стає рівною, і на неї можна зразу ж класти все — від лінолеуму до паркету», — розповідає керівник будівельного комплексу.

Як завжди у «Київміськбу­ді» подумали й про інфраструктуру району. Тут збираються звести школу, дитячий садочок, паркінг на 600 машиномісць, а також офісний центр із гаражами. «Будувати дитячий садочок ми вже почали. А на сьо­мих Осокорках за свої кошти ми збудували школу, зараз це — Скандинавська гімназія», — розповідає віце–президент холдингу.

Перший в Україні

Не можна не згадати й про своєрідний рекорд холдингу — найбільший за площею будинок в Україні. Він знаходиться на Позняках, 10–Б і займає аж 68,2 тисячі квадратних метрів, у ньому 642 квартири, а загальна висота становить 106 метрів. Велет чотирисекційний, по 23, 27 та 36 поверхів. Під будинком — паркінг на 400 машиномісць. Також у підвалі разом із паркінгом зводиться громадська споруда — там буде невеличкий спортивний комплекс та тренажерні зали. «Це один із п’яти будинків, який Держбуд дозволив звести як експеримент для відпрацювання нормативів із проектування, будівництва та експлуатації висотних будівель в Україні. На базі саме цих будинків будуть розроблені дер­жавні норми висотного будівництва», — з гордістю розповідає Сергій Тимошенко.

Проте до рекордсмена й вимоги підвищені, особливо пожежні. «Будинок має дублюючі системи тепло–, водо– та енергозабезпечення, обладнаний ліфтами для підйому пожежних підрозділів та системою відеоспостереження у місцях загального користування, має вмонтовані системи протипожежної сигналізації, димовиявлення та пожежогасіння. А на даху — майданчик для приймання рятувального боліда», — перерахував гендиректор «ДБК–4». Обслуговування будинку таке ж, як і в зданих цьогоріч будинках на Саперно–Слобідській, 8—10. Усе обладнання комплексу виведене в диспетчерську, де цілодобово чергує персонал.

Напрочуд затишні... «панельки»

На Троєщині саме холдинг зводить цілий мікрорайон із 11 будинків. Будівництво обмежене вулицями Бальзака, Цвєтаєвої, Маяковського та Данькевича. Будинки хоч переважно панельні, зате з металопластиковою столяркою та модернізовані. Наприклад, збільшена загальна площа квартири. Якщо раніше у звичайних панельках трикімнатна квартира займала 70—75, то тепер вона становить 100 квадратних метрів. Збільшена площа кухонь — із 8 до 12 метрів. Збільшені також площі ванних кімнат, обладнані додаткові виходи на балкони. А щоб мешканці не мерзли, стіни — тришарові з внутрішнім утепленням. «Я також живу в такому будинку, зведеному три роки тому, і доволі комфортно з сім’єю почуваємось. Крім того, панельні будинки мають мінімальну ціну», — переконує знову голова правління ДБК Сергій Тимошенко. Адже панелі виробляють на заводі, й будівельникам залишається лише скласти їх на місці як дитячий конструктор. Тож виходить і швидше, й дешевше.

Об’їхавши майже всі мікрорайони Києва, побачивши на власні очі, скільки новобудов із задертими головами кранів, дуже вже засумнівалася в розголошених сенсаційних заявах «експертів» про обвал і крах ринку будівництва. Не знаю й чим їх потішити: й ціни, на превеликий жаль, так легко не впадуть, а що будівництво замирає — чутки перебільшені. Воно живе! А значить, обіцяної будівельної, а за нею — кризи економіки, не буде!