ХРОНІКА ВІЙНИ

12.08.2008

8 серпня

12.00. Після відмови сепаратистського керівництва Південної Осетії сісти за стіл переговорів грузинські війська взяли штурмом Цхінвалі. Керівництво Грузії звернулося із закликом до осетинських повстанців скласти зброю, а мирним мешканцям пообіцяло «зелений коридор» для того, щоб покинути місто.

13.00. Президент Росії Дмитро Медведєв звинуватив Грузію у порушенні міжнародного права і заявив, що «захистить своїх громадян на території Південної Осетії». Російські ЗМІ повідомляють про сотні добровольців, які вирушають воювати проти грузинів у зону конфлікту.

15.00. Російська танкова колона увійшла на територію Південної Осетії — «для допомоги миротворчому контингенту РФ, дислокованому в цьому регіоні». З’являються перші повідомлення про те, що танки підійшли до Цхінвалі.

16.00. Президент Грузії Михаїл Саакашвілі звернувся до світового співтовариства з проханням захистити Грузію від агресії Росії.

16.00–17.00. Грузинські ЗМІ повідомляють, що російська авіація бомбардувала військові бази та два військові аеродроми за межами Південної Осетії.

9 серпня

00.10. Літаки ВПС РФ завдали бомбових ударів по грузинському порту Поті. ЗМІ повідомляють, що в місті є загиблі, але кількість їх визначити складно, можливо, десятки осіб. Тбілісі заявляє, що порт повністю знищено.

01.46. Михаїл Саакашвілі оголошує в країні надзвичайний стан. Пізніше парламент підтримає рішення президента, визначивши термін надзвичайного стану на 15 днів.

02.00. Російські ЗМІ повідомляють, що грузини обстрілюють позиції російського миротворчого контингенту в Цхінвалі.

07.20. 58–ма армія ЗС РФ зайняла позиції на підходах до Цхінвалі, щоб почати операцію «з примусу до миру». Міністр оборони Грузії Давид Кезерашвілі заявляє, що «не тільки не поступилися жодною позицією, а й займають нові позиції».

10.50. Російські бомбардувальники завдали ударів по містечку Горі. Судячи з фотохроніки Рейтер, є загиблі.

11.37. МО Росії повідомляє про те, що в Південну Осетію перекинуто підрозділ 76–ї Псковської повітряно–десантної дивізії.

11.50. Грузинів витіснено із Цхінвалі. За словами головкома Сухопутних військ РФ Володимира Болдирєва, 18 військових загинуло. За даними Міністерства охорони здоров’я Грузії, які буде оприлюднено надвечір того дня, втрати склали загалом 84 особи, з них 37 — мирні жителі.

12.16. Грузини збили два російських літаки — Су–25 і Ту–22. Троє пілотів потрапили в полон, один загинув. Загалом за час конфлікту Росія підтвердила про чотири своїх втрачених літаки.

16.35. Абхазія оголошує про початок операції проти Грузії у Кодорській ущелині. Відкривається «другий фронт»

17.40. Президент невизнаної Південної Осетії Едуард Кокойти звернувся до Росії з проханням надати юридичну допомогу у визнанні незалежності республіки. «Жити у складі фашистської держави Грузія не уявляється можливим», — ідеться у заяві Едуарда Кокойти.

20.00. Михаїл Саакашвілі заявляє, що звернувся до президента Росії Дмитра Медведєва з пропозицією припинити вогонь з обох боків і почати переговори. Москва спершу спростовує цю новину. Невдовзі з’являється інформація про те, що за результатами перговорів міністрів закордонних справ двох країн Тбілісі отримав такі умови Москви: вивести всі військові формування із зони конфлікту і негайно підписати з Південною Осетією угоду про незастосування сили.

21.40. Підірвано Рокський тунель — єдиний наземний шлях, який поєднував Південну Осетію з Росією.

10 серпня

00.21. Літаки ВПС Росії бомбардували чотири села в Кодорській ущелині (це в Абхазії). За першими повідомленнями, жертв немає.

03.00. Медведєв доручив Генеральній прокуратурі РФ «задокументувати всі злочини в Південній Осетії, зокрема вбивства російських миротворців грузинськими вояками». І пообіцяв Південній Осетії щонайменше 10 млрд. рублів допомоги.

06.19. Російська авіація розбомбила територію заводу «Тбілавіастрой», що поруч із міжнародним аеропортом Тбілісі. МО Росії назвало цю інформацію провокацією.

10.25. Грузія заявляє про виведення військ із Цхінвалі. Тбілісі визнав, що місто перебуває під контролем російської армії.

19.55. Міністри закордонних справ РФ та Грузії провели телефонні переговори. Сергій Лавров заявляє про потребу «безумовного» виведення грузинських військ із Південної Осетії.

11 серпня

00.17. В Абхазію прибули російські десантники. За три години Абхазія поновила обстріл Кодорської ущелини.

05.24. МВС Грузії заявляє, що російська авіація бомбувала військову базу, і одна з бомб влучила у перед­містя Тбілісі, поблизу гори Махат.

12.00. Російські миротворчі сили та абхазькі збройні угруповання запропонували грузинським військовим, дислокованим у районі Кодорської ущелини, скласти зброю. Грузія відмовилася від такого ультиматуму.

13.30. Генштаб ЗС РФ повідомив, що «закрив небо» для грузинських військових літаків.

13.35. Саакашвілі підписав документ про припинення вогню, підготовлений за ініціативи Франції та Фінляндії.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>