Під зіркою Гоголя

12.08.2008
Під зіркою Гоголя

Воли із возом для гоголівських героїв залишаються однією з головних візиток Сорочинського ярмарку. (Фото автора.)

Попри те, що офіційне відкриття ярмарку заплановане на четвер, стартує він уже в середу, 13 серпня. Усупереч забобонам, саме в цей день на Жабокрицькому майдані Великих Сорочинців, що поблизу Миргорода, почнуться не лише торги: з п’ятнадцятої години на відновленій після минулорічного спалення садибі Хіврі гостей і учасників дійства розважатимуть фольклорні колективи Полтавщини.

А о вісімнадцятій на головній сцені задзвенить веселими піснями і запальними танцями фестиваль народної творчості, який триватиме всі п’ять днів ярмаркування. У ньому, за ствердженнями організаторів, візьмуть участь близько тисячі самодіяльних артистів. Причому не лише з України. Яскравою родзинкою фесту стане виступ представників школи українського танцю «Барвінок» із Канади. Повноправними господарями чотирьох сценічних майданчиків будуть і їхні колеги з Угорщини, Литви, Узбекистану, деяких інших країн.

Небажані корективи до великої мистецько–розважальної програми вніс політичний і погодний «форс–мажор» останніх тижнів і навіть днів. Адже, скажімо, саме цього року провідні виробники грузинських вин збиралися влаштувати у Великих Сорочинцах наймасшабнішу презентацію своєї продукції — з дегустацією сонячного напою, виступами тамтешніх фольклорних колективів і візитом–відповіддю полтавців на знамениту «Тбілісобу».

Деякі мас–медіа вже анонсували приїзд на Сорочинський ярмарок президента Грузії Михаїла Саакашвілі. Однак і воюючій Грузії, і її очільнику сьогодні не до ярмаркування... Не до розваг зараз і багатьом аматорам сцени та народним майстрам із західних областей України, які постраждали від катастрофічної повені. Замість традиційних для останніх років ярмаркових мандрів на Полтавщину вони змушені відбудовувати зруйноване житло.

Ті ж, кого обійшло подібне лихо, насолоджуватимуться ярмарковим дійством сповна. Найкоштовнішою його перлиною була і залишається театралізована вистава за участю гоголівських героїв. Цього року її показуватимуть три дні поспіль — у четвер, п’ятницю і суботу — з одинадцятої до дванадцятої години. Оскільки менш ніж через вісім місяців увесь світ відзначатиме 300–річчя з дня народження «батька» Сорочинського ярмарку Миколи Гоголя, його присутність відчуватиметься повсюдно.

Водночас цю, так би мовити, класичну складову ярмаркування організатори прагнули помітно оновити. Зокрема, до творення гоголівських образів вони вперше залучили наймолодших артистів із полтавської дитячої театральної студії. Тож деякі найколоритніші персонажі Миколи Васильовича суттєво помолодшають. Розваг же та конкурсів (на кшталт тих, де визначатимуть найдовшу та найпишнішу дівочу косу і козацькі вуса. — Авт.) на ярмарку вистачить, як кажуть, і старим, і малим.