Ми не феміністки, ми — активістки!

12.08.2008
Ми не феміністки, ми — активістки!

Над садибою Грушевського засяяли жовті та блакитні кульки лідерок, що подалися у вільне плавання. (Фото автора.)

Цьогорічне літо майорить яскравими та резонансними подіями. З–поміж них відокремимо Всеукраїнський конкурс для дівчат–лідерок «Перший крок до успіху–2008», який уже третій рік поспіль проводить Український жіночий фонд за підтримки Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, Українського освітнього центру реформ, благодійних фондів «Товариство «Приятелі дітей» та «Здоров’я жінки і планування сім’ї». 30 переможниць було запрошено до столиці для почесного вручення нагород та спілкування з відомими жінками–лідерками, які вже досягли успіхів у професійній кар’єрі та громадській діяльності. Дівчат вітали Ольга Герасим’юк, Лари­са Мудрак, Наталія Сумська, Олена Шоптенко, Тетяна Піскарьова та інші.

Заснована 2000 року міжнародна благодійна організація «Український жіночий фонд» надає фінансову, інформаційну та консультативну допомогу громадським організаціям, передусім жіночим. Одна з програм, якою опікується УЖФ, — це всеукраїнський конкурс для дівчат–лідерок «Перший крок до успіху», що є втіленням ідеї широкої підтримки українських дівчат із лідерськими якостями. Конкурсна робота складається з есе на тему «Я — майбутня лідерка». Також почала діяти й програма міні–грантів (до роботи має додаватися громадський проект), що дає можливість виявити свої лідерські здібності дівчатам безпосередньо на місцях.

Цього року переможниці здивували особливо оригінальними візуальними матеріалами на бачення лідерок. Фотографії, вирізки, колажі, аплікації з цікавими кутами подачі, поглядами на проблему.

Восени дівчат знову запросять до столиці для участі в тренінгу з планування та написання проектів, де вони зможуть набути нових знань, необхідних для доопрацювання своїх власних проектів. Потім серед них оргкомітет обере найкращі та найактуальніші, які й буде профінансовано.

Організатори зазначають, що кожного року дівчата встановлюють все вищу й вищу планку. Можна лише уявити, якою напруженою буде боротьба далі, адже фінансуватиметься лише 15 із 30 запропонованих переможницями проектів. Цікавий проект запропонувала наймолодша з учасниць Валерія Щербакова з міста Мелітополь Запорізької області, яка дивом обійшла вікові рамки (до участі в конкурсі допускаються учасниці віком від 16 до 22 років) — їй усього 15 років. Її схвилювала проблема працевлаштування сільської молоді, і вона знайшла цікаве вирішення — сільські діти можуть працювати екскурсоводами в приморському краї, де є чимало цікавих об’єктів.

Проблему втрати професійної кваліфікації молодих мам під час декретних відпусток пропонує вирішити Юлія Білоусенко з Житомира, яка сама мама. Проект включає також ідею створення клубу підтримки молодих мам, адже давно відомо про післяпологову кризу в жінок.

Наталія Гусак з Ужгорода, яка навчається на політолога, занепокоєна необізнаністю українців стосовно НАТО. Вона вважає, що рано проводити референдум, спочатку треба надати повну інформацію, щоб люди могли зробити свідомий вибір. Її проект спрямований на поширення таких відомостей серед молоді.

 

КОМЕНТАРІ

Катерина Ющенко, голова наглядової ради фонду «Україна 3000»: «Перший крок до успіху» — прекрасна можливість для дівчат–лідерок повірити у власні сили змінювати світ на краще».

Тетяна Литвинова, незалежний тренер: «Усе, що ми робимо, що сіємо, ростимо, поливаємо, дає сходи. І я вважаю, що це найголовніше».

Анна Кононенко, Український жіночий фонд: «Програма запалює зірки майже в усіх регіонах. У нас уже є таке собі покоління дівчат–переможниць із попередніх років, які привели за собою наступних. І в них спостерігається дедалі вищий рівень підготовки».

Ірина Мовчан, президент Українського освітнього центру реформ: «На конкурс надійшло безліч цікавих проектів: стосовно підлітків з інтернатів, дітей–інвалідів, молодих жінок–матерів, відновлення народних промислів. Цікаві проекти щодо покращення місцевості. Коли люди починають наводити лад на своїй землі, це вже про щось говорить».

 

ВІД АВТОРА
Як я потрапила на «Перший крок до успіху—2008»

Я представляла місто Токмак Запорізької області та молодіжну організацію «Інститут громадського розвитку «Ортега–і–Гасет». Про конкурс мені було відомо від часу його заснування. Очевидно, що дві конкурсантки з одного міста не зможуть виграти одночасно, тому дівчата нашої організації не складали конкуренції одна одній. Моя робота висвітлювала особисті погляди на жіноче лідерство, його позитивні та негативні боки — а вони, безперечно, є. Проект полягає у створенні молодіжної газети, яка давала б змогу оволодіти потрібною важливою інформацією про оголошення грантів, конкурсів, давала б можливість застосувати свої власні сили, втілити в життя ідеї не там, де вирує життя, а на периферії.