Дім, який недобудувало МНС

09.08.2008
Дім, який недобудувало МНС

Навколо будови. Куди ж подіти все це, якщо землі відведуть тільки на площу будинку плюс один метр по периметру? (Фото автора.)

Цей будинок частково планували здати у вересні — до професійного свята — Дня рятувальника. Двадцять п’ять ключів від квартир мали урочисто вручити працівникам роменського спеціального аварійно–рятувального загону МНС.

Та 23 липня сесія міської ради не прийняла рішення навіть про надання в оренду землі під будівництво. Це рішення виносили й на попередню сесію, і до цього кілька разів депутати не знаходили можливості дозволити споруджувати дім.

Тим часом двадцять роменських МНСників вирушили до Івано–Франківської області на ліквідацію наслідків екологічного лиха. Їх робота поняття «утриматися» не передбачає...

 

Дім із привидами

Цю школу почали будувати ще у 80–х роках. Потім почалася нестабільність, будівництво спинилося. За час недоглянутості місцеві мародери повитягували з недобудови все, що могли. І практично в центрі міста заснувалося таке собі кубло для «неформалів». Розповідають, коли будинок почали вичищати, окрім куп сміття та розсипу шприців знайшли і два задавнені трупи...

«Будинок став місцем соціальної небезпеки», — каже роменський міський голова Павло Помаран. Отож, аби дати лад, дім забрали з обласного балансу в комунальну власність громади. І врешті вирішили продати недобудову на аукціоні: так і приміщення доладу доведуть, і гроші місто отримає. Виконком запропонував — сесія погодилася.

Не з першого аукціону, але покупці нагодилися — інвестиційно–будівельна компанія «Дніпровський круг» («ДК»). 18 грудня минулого року продаж відбувся. За 2,5 мільйона гривень об’єкт із будівельною готовністю в 54 відсотки було продано під спорудження житла. 21 грудня сесія міської ради результат аукціону затвердила.

Здавалося, привиди вигна­ні, дім переходить до існування в реальному вимірі.

Хто чекає на квартири?

Зрозуміло, покупець на недобудову з’явився невипадково. Власне будівництво житла в Ромнах невигідне, вважає заступник начальника департаменту інвестицій та продажу житла «Дніпровського круга» Сергій Зорєв. Сумщина, за його словами, займає чи не останнє місце в Україні за купівлею–продажем квартир. А там, де погано купують, чи є сенс будувати?

Для «Дніпровського круга» цей сенс був, бо фірма отримала державне замовлення. Збіглися інтереси. Спеціальний аварійно–рятувальний загін Оперативно–рятувальної служби цивільного захис­ту МНС України, розміщений у Ромнах, потребує квартир. Міністерство зацікавлене реалізувати державну програму забезпечення особового складу житлом. Місто потребує коштів та благоустрою. Відтак «ДК» стає підрядником.

Запитань начебто немає. Аукціон відбувся. Виконком підписав договір купівлі–продажу. 4 квітня сесія затвердила містобудівне обґрунтування об’єкта, що передбачало виділення земельної ділянки площею 0,92 гектара. Будівельна компанія виготовила проект землеустрою та зробила відповідні погодження.

Будуємо? Ще ні. Згідно із законодавством, для цього треба, аби підрядники взяли землю в оренду. Коли ж завершують будівництво, облаштовують територію, земля повертається у власність міста. Отже, прийшов час логічного рішення про надання землі в оренду. І саме тут почалися проблеми.

А міська рада — проти!

Депутатам знадобився гарантійний лист про те, що квартири будуть надані МНСникам. Лист надали.

Ще вирішили, що 0,92 гектара для оренди — забагато. Будівельники згодилися на мінімальну площу — 0,62 гектара. Підготували новий проект. Депутати знову не погодилися: запропонували обмежитися орендою, що складе власне площу будинку та ще один метр по периметру навколо. Як при цьому вести будівництво, не пояснили. Аргумент головного архітектора міста Валентини Моісеєнко, що без прибудинкової території дім просто не приймуть у експлуатацію, не подіяв.

Проте поруч зі старо–новобудовою розташовано тубдиспансер. І, за умовами санітарної служби, навколо має бути 30–метрова зона. Себто «зекономлену» депутатами землю ні під що використати неможливо. Тож, здається, навпаки, має бути зацікавленість, аби територію облаштували будівельники. Але...

Далі виникла думка, що землю під будівництво «ДК» має викупити. Як? Ідеться про державні кошти МНС, які на це використати не можна. Якщо ж ділянку придбає будівельна фірма, то для чого їй ця земля? «Ми побудуємо і підемо з міста», — не розуміли будівельники. «А ви купіть, а потім подаруйте Ромнам», — пропонували їм. При цьому юристи твердять: сперечатися нема про що — механізм неможливий, бо просто не закладений у законодавстві...

Депутат Віктор Храпатий висунув ще одну пропозицію: погодити оренду, якщо будівельники перерахують 500 тисяч гривень на міську дитячу поліклініку. Храпатий каже, що вболіває винятково за місто. І вважає, по–перше: його, як і раду загалом, обманув командир загону Сергій Біляєв, сказавши, що житимуть у новому домі роменці, а квартири дають іногороднім. Друге: будівельники не перераховували вчасно кошти за куплене приміщення. Третє: оскільки частина квартир буде продана, ще й магазин у домі заплановано, то логічно відшкодувати місту 10 відсотків від вартості будівництва. «Я розумію, що, за законом, будівельники не повинні нам робити відшкодування, — каже Віктор Храпатий. — Але для позитивного вирішення питання мають перерахувати ці кошти. Хай назвуть це компенсацією...».

Командир загону Сергій Біляєв, у свою чергу, і зараз наполягає, що 25 квартир піде роменцям: «А кому? Чи ті унікальні фахівці, яких ми запросили на роботу і які вже працюють у нас, — не роменці?».

Щодо коштів за купівлю дому, то юрист «ДК», посилаючись на документи, стверджує: їх сторона дотримується всіх вимог. Ось тільки вимог стає все більше — додатково до договору.

Стосовно відшкодувань, то представник «Дніпровського круга» Сергій Зорєв пояснює: кошти за квартири, що мали продаватися, пішли б на відшкодування витрат «ДК»: «Нам на нуль би вийти...» Та, найшвидше, квартири у вільний продаж не підуть зовсім. Наразі вирішується питання, що МНС викупить і решту, за ще однією державною програмою — надання житла учасникам ліквідації Чорнобильської аварії.

Депутат міськради Зоя Солярик має протилежну точку зору щодо МНС з приводу відшкодування 10 відсотків вартості будівництва — такі вимоги вона вважає «рекетом». «Я нарахувала 12 причин, із яких відмовляли у проведенні робіт, — каже вона. — Кому може шкодити те, що місто приводять у порядок? Чому за це ще має хтось і платити? Та дякувати треба, що хтось прийшов і будує. Аргументи «проти» просто незрозумілі...»

Що з аргументами слабко, вважає і начальник управління економіки виконкому Роменської міськради Зоя Галунко. Але цікаво, що у позицію «проти» чи «утриматися» стали представники не однієї фракції, а різних політичних сил: Блоку Кармазіна, СПУ, НСНУ, партійці Литвина... «То вони розфарбовані різнокольорово, — посміхається Галунко, — а бізнес–інтереси одного кольору».

За протоколами сесій, при голосуванні є постійна тенденція: беруть гору ті, хто утримався. Утримуються ж, за логікою, люди, які не сформували власної точки зору або не хочуть її висловлювати відкрито. А кому потрібні депутати, якщо вони, покликані відстоювати інтереси громади, не здатні на власну думку чи бояться висловитися?

«Це хронічне явище: або немає кворуму, або ж приходять і кажуть, що голосувати «не можуть», — говорить Зоя Солярик. — Річ у тім, що погоду роблять кілька людей. Решта — такі собі «політичні кріпаки», мусять виконувати їх волю. Тільки чи зрозуміють нас виборці?»

Оце — запитання. І воно може стати гостро, якщо будівельна організація подасть до суду, якщо виграє суд, і якщо цей суд визначить штраф за невиконання зобов’язань. А виплачувати чималу суму доведеться з міського бюджету...

Течії явні та приховані

«Тут є кілька проблем, — говорить міський голова Павло Помаран. — Головне, що ми втрачаємо інвесторів, стаємо непривабливими для них. Втрачаємо на благоустрої. Звичайно, втрачаємо показники введення житла. Та найприкріше — втрачають люди, які мали надію на житло. Дім є, гроші є, а житла немає...»

«Депутатам все пояснили, — каже командир загону Сергій Біляєв. — Вони просто тягнуть час. Чутки ідуть... Уже мені натякали, що я з кимось там не порадився... Ми робимо все за законом. Я офіцер, і порушувати закон не буду».

Говорять у Ромнах, що група депутатів хоче, аби їм заплатили за підняті руки... Ще, кажуть, є невдоволення, бо прихід інвестора «перебив» ціни на місцевому ринку житла. А ще — що дехто поважний із обласного центру мав свої види на недобудову. Планувалося пропустити її через аукціони, знизити таким чином ціну і купити за вже найменшу. Звідти, мовляв, і вітер дме...

 

P.S.

На позачерговій сесії, що відбулася 6 серпня, депутати висловили чергову пропозицію: забрати недобудову і знову продати її з аукціону.

 

ДОВІДКА «УМ»

За сім місяців цього року особовий склад роменського загону МНС залучали для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій 139 разів. Майже щодобово виїжджає на знешкодження вибухонебезпечних предметів на території Сумської області піротехнічний підрозділ. Крім цього, його група кілька років бере участь у ліквідації надзвичайної ситуації в селі Новобогданівка Запорізької області. Решта залучень припадають на групу спеціальних та водолазно–рятувальних робіт (зона відповідальності — Сумщина, Харківщина та Полтавщина), групу рятувальних робіт та кінологічний центр (зона відповідальності — Україна).

За рішенням останньої колегії міністерства, роменський загін буде реформовано у спеціальний міжрегіональний аварійно–рятувальний.