Кадри вирішують усе

09.08.2008
Кадри вирішують усе

Найбільш затребувані на вітчизняному ринку професії будівельників.

Будівельний бум, який охопив Україну впродовж останніх кількох років, виявляється, має суттєві проблеми. Фахівці ринку праці констатують: сьогодні в Україні відчутний гострий брак кваліфікованих кадрів робочих і будівельних спеціальностей. Знайти висококваліфікованого токаря, газозварювальника чи муляра нині стає надзавданням, першокласний будівельник — одна з найбільш затребуваних і високотехнологічних професій. Тому нерідко перед тим, як розгорнути будівельний майданчик, виконроби з майстрами буквально падають з ніг у пошуках дефіцитних спеціалістів.

 

Черга роботодавців у ПТУ шикується за півроку

І це при тому, що будівельні спеціальності — серед найбільш високооплачуваних. Скажімо, токар 4—5 розряду в Дніпропетровську, Харкові, Києві отримує в еквіваленті не менше 800—900 доларів. Проте нині у ПТУ, де готують робітників будівельних спеціальностей, черга роботодавців шикується за півроку до закінчення навчання. «Це трагедія країни — брак збалансованої інформаційної політики з вироблення в молодого покоління престижності робочих професій, — вважає директор Державної служби зайнятості і виконавчий директор Фонду обов’язкового державного страхування України на випадок безробіття Володимир Галицький. — Сподіваємось, що вже до кінця цього року в кожній із 14200 середніх шкіл країни буде встановлено профорієнтаційний електронний термінал — діти зможуть вибрати, де їм навчатися, пройти психодіагностичне тестування — з елементами анімації. Це буде перший конкретний крок із профорієнтації школярів».

Фахівці служб зайнятості відзначають жорстокий брак людського і трудового потенціалу: сьогодні складно укомплектувати потреби роботодавців не тільки в кваліфікованій, а й некваліфікованій робочій силі. Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, наголошує: проблеми на ринку праці є, і вони вельми специфічні. «По–перше, вакансії, які пропонують населенню, низькооплачувані, і тому люди погоджуються на них неохоче, по–друге, у нас є певні категорії населення, яким дійсно важко знайти роботу. Насамперед, це молодь, оскільки роботодавці не хочуть брати на роботу людей без досвіду, а також молоді жінки, тому що через вельми специфічну систему соціального захисту цієї категорії і начебто створення їм умов для поєднання репродуктивної і трудової діяльності роботодавці прагнуть не брати молодих жінок на роботу. «Загрожує» декрет — трирічна відпустка і так далі».

Звісно, каже Елла Марленівна, залишаються питання некваліфікованої праці, також «перевиробництва» юристів і бухгалтерів, але це не глобальні проблеми. Тому що юрист, зрештою, може влаштуватися на роботу і не за спеціальністю.

Зарплато, виходь із тіні!

Справді, самої проблеми безробіття як такої в Україні немає. «Ті ризики, якими безробіття загрожувало країні, спостерігалися з середини 1990–х по 2003 рік, — переконаний Володимир Галицький. — Сьогодні основна проблема, на мій погляд, — низький рівень заробітних плат, складнощі з укомплектуванням вакансій і неможливість системи професійно–технічної освіти забезпечити національний ринок праці високопрофесійними кадрами».

Якщо протягом найближчих двох—трьох років ми суттєво не підвищимо зарплату, наголошує Володимир Галицький, то вже через три роки в країні не залишиться трудових ресурсів. «Перші кроки, які треба зробити, на мій погляд, це легалізувати заробітну плату. Це бодай підвищить офіційний рівень заробітної плати, і український ринок стане привабливішим. Нині у нашій країні загальний фонд заробітної плати складає 310 млрд. гривень за рік. Якщо відняти бюджетників, залишиться 200 млрд. З них майже 40% перебуває в тіні».

Один із можливих шляхів, що допоможе укомплектувати існуючі вакансії, — залучення жителів сільської місцевості. У сільському, лісовому і мисливському господарстві України працює 17,1% всього економічно активного населення. Тоді як у країнах ЄС у цих секторах економіки трудиться максимум 6%. Іншими словами, 11% зайнятого населення (3 млн. громадян) у найближчі три роки переїдуть у великі міста, прогнозує Володимир Галицький. Ще в 2003 році в сільському, лісовому і мисливському господарстві було задіяно 20,3% економічно активного населення. За чотири роки цей відсоток зменшився до 17,1. «Наше завдання — не втратити цих людей, перенавчити і заохотити до нормальної трудової кваліфікованої діяльності», — зазначає пан Галицький.

Європа «вимиває» наші кадри

В Україні не існує точної статистики щодо трудової міграції. Встановити кількість наших співвітчизників, які сьогодні працюють за кордоном, можна тільки провівши перепис населення. За експертними оцінками, ця цифра коливається у межах 2,5—5 мільйонів. Дані базуються на основі спілкування з нашими амбасадами за кордоном і українськими громадами в тій чи іншій країні. В основі трудової міграції лежать суто економічні фактори.

«Причина — в заробітній платі, — переконаний пан Галицький. — Для того щоб українець не їхав на заробітки в Росію, Іспанію, Португалію, заробітна плата в країні, на мою думку, має складати 65—70 відсотків від зарплатні в сусідніх країнах. Нині ж по окремих категоріях професій розрив заробітної плати у порівнянні складає 10—11 разів. Достатньо агресивна й амбітна політика РФ — щодо намірів із 1 січня 2009 року довести середню зарплату до 1000 доларів — також може позначитися на трудовій еміграції. Адже в Україні цей показник нині у 4—5 разів менший».

«Низька оплата праці вбиває в людині все найкраще. Перш за все я кажу про молодих людей, у яких немає ніякої мотивації до навчання, до підвищення кваліфікації. Для прикладу — аби стати лікарем, треба навчатися шість років, а потім ще три роки інтернатури. І ось після дев’яти років активного студіювання молода людина виходить на ринок праці, де зарплата лікаря складає в еквіваленті 200 доларів США — це якщо пощастить. Хто ж буде навчатись і працювати за таку зарплату?» — риторично запитує директор Державної служби зайнятості.

І наголошує на ще одній проблемі: сьогодні Західна Європа веде стосовно України політику на вимивання трудового і генетичного потенціалу. «Нині в Польщі, Португалії, Іспанії узаконений режим спрощеної легалізації трудових мігрантів із країн Східної Європи. Йдеться про стратегічні помилки щодо еміграційної політики, допущені цими країнами. У Франції проблема з вихідцями з країн Північної Африки, у Німеччині — з вихідцями з Туреччини. Відтак вони хочуть поповнити свій генетичний і трудовий потенціал за рахунок українців, які освічені, працелюбні, християни — за своїми моральними і духовними цінностями».

 

ДО РЕЧІ

За даними Міністерства статистики, в цілому по Україні в першому кварталі цього року рівень безробіття економічно активного населення (у віці 15—70 років) склав 7,1 % — проти 7,4 % у 2007 році. Рівень безробіття в цілому по Україні знизився у всіх регіонах, крім Полтавської і Харківської областей. Найсуттєвіше зниження цього показника відбулося в Чернівецькій, Вінницькій, Закарпатській, Луганській, Сумській і Тернопільській областях. А найвищий його рівень зафіксовано в Рівненській області (9,6 %), Тернопільській і Чернівецькій областях (по 9, 5%). Найменше безробітних у Києві (3 %).