Південно–Осетинський округ Москви

09.08.2008
Південно–Осетинський округ Москви

Грузинські «катюші» обстрілюють Цхінвалі.

Початок грузинського бліцкригу

Позавчора, після відмови керівництва сепаратистської Південної Осетії провести прямі переговори з Грузією, у Тбілісі було вирішення «усунути кримінальний режим» та «відновити конституційний лад» у цьому регіоні. Того ж вечора грузинські війська чисельністю приблизно 600 військовослужбовців перетнули кордон республіки і розпочали наступ у напрямку столиці Південної Осетії — Цхінвалі. Вночі грузинські війська обстріляли місто з ракетних установок «Град», а потім піхота пішла на штурм. До 12.00 учорашнього дня грузини контролювали вже 60 відсотків Цхінвалі та більшість сіл Південної Осетії. До міста ввійшли грузинські танки.

Кількість жертв у місті, коли його контролювали грузинські війська, не відома: інформагенції подавали кількість убитих від 15 осіб до сотень. Цивільне населення сховалося по підвалах та інших можливих сховищах. У Цхінвалі вчора перебувало приблизно 30 тисяч мирних жителів. За даними «Інтерфаксу», місто стояло в руїнах.

Президент Едуард Кокойти, який любив з’являтися на публіці у військовій уніформі, втік одним із перших разом з найближчим оточенням.

Російський «ведмідь» прокинувся

МЗС Росії ще ввечері четверга виступило з гострою нотою протесту проти дій Грузії та закликало світове співтовариство переглянути наміри Грузії щодо вступу до НАТО. Учора на вимогу Росії в Нью–Йорку відбулося надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН. Представник Грузії при ООН Іраклій Аласанія поклав усю вину за конфлікт на південноосетинську сторону та закликав світове співтовариство попередити втручання Росії у цей конфлікт. Утім Радбез так і не зміг узгодити запропоновану Росією спільну декларацію щодо подій у Південній Осетії. Генсек ООН Пан Кі Мун, Білий дім та керівництво ЄС закликали сторони припинити кровопролиття і сісти за стіл переговорів .

Російські ЗМІ повідомили, що в ніч із четверга на п’ятницю до Південної Осетії відбули «добровольці» з Північної Осетії. Також повідомляють, що під впливом пропаганди російського телебачення до військкоматів російських міст також приходять добровольці з проханням направити їх на війну з грузинами. При цьому деякі прохають відправити їх «до Абхазії». Усе в дусі «Вставай, страна огромная!».

Але, напевно, не стільки таких підбурюючих настроїв чекало російське керівництво, скільки військової вправності грузинів. Вочевидь, контратака була розпланована напередодні. Кремль і міноборони, яке, до речі, ще в четвер не скупилося на різкі мілітаристські заяви про бажання «захистити російських громадян на території Південної Осетії», ухвалили рішення про військову контроперацію. Про те, що вона не забариться, свідчили й учорашні вранішні заяви очільників РФ.

Прем’єр–міністр Росії Володимир Путін, який перебував із візитом у Китаї, об 11.00 заявив, що бойові дії Грузії в Південній Осетії не залишаться без відповіді. Відразу за ним, скориставшись прямим телеефіром, виступив президент Дмитро Медведєв. «Логіка кроків, які ми застосовуємо, продиктована цими обставинами... Росія історично була і залишиться гарантом безпеки народів Кавказу... Ми не допустимо безкарної загибелі наших співвітчизників; винуватці будут заслужено покарані», — у цих словах Медведєва не складно прочитати відверту загрозу.

Відтак російські літаки Су–24 двічі порушили повітряний простір Грузії і скинули три бомби поблизу Горі, рідного міста Сталіна. Одна з них вибухнула в центрі міста. Речник МЗС Грузії Шота Утіашвілі повідомив, що «в місті є багато поранених». Грузинська телекомпанія «Руставі–2» повідомила, що один російський літак було збито, але МЗС Росії назвало цю інформацію «маячнею».

 

ДОВІДКА «УМ»

Осетини

Південна Осетія є гірським регіоном, більшість території якого лежить на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря. Осетини — це азійське плем’я, яке переселилося на територію теперішньої республіки багато століть тому. Осетинська мова споріднена з фарсі, а осетини в переважній більшості є мусульманами. Поступово вони почали переселятися на південь — на питомо грузинські землі.

Під час завоювання Росією Кавказу в XVIII та ХІХ ст. осетини були єдиним народом Північного Кавказу, який не ставив спротиву російським військам і навіть допомагав їм підкорювати сусідні народи. 1920 року вони, на відміну від інших народів, зайняли сторону більшовиків і допомагали насаджувати їхню владу на Кавказі. Тому осетини традиційно вважаються дуже лояльними до Росії.

Південна Осетія

На цей час у Південній Осетії мешкають 70 тисяч осіб. Приблизно третина з них є грузинами, а дві третини — осетинами. Головна причина конфліктів між грузинами та осетинами — релігійні розбіжності, які й призвели до сепаратистських настроїв. Офіційний Тбілісі був змушений заборонити використання назви Південна Осетія як загрозливої для територіальної цілісності Грузії, замінивши її просто на Цхінвальський район. І порекомендував при цьому Північній Осетії називатися просто Осетія.

* * *

1989 року, коли СРСР уже відживав своє, відбулися перші криваві сутички між грузинами та осетинами у Цхінвалі. Повторилися вони й наступного року, коли Південна Осетія оголосила про свій намір вийти зі складу Грузії. Спорадичні сутички тривали до літа 1992 року, коли грузини, осетини та росіяни досягли домовленості про розташування в регіоні російських миротворчих сил. На жаль, наступні роки показали, що миротворці не були безсторонніми. Москва всіляко зміцнювала свою присутність у Південній Осетії, видавши 80 відсоткам її мешканців російські паспорти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>