НОВИНИ ПЛЮС

09.08.2008

Запобіжний захід Гончару обирати не поспішають

У Печерському суді на даний момент немає подання на обрання запобіжного заходу стосовно затриманого в середу директора Департаменту контролю за виробництвом і обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації Ігоря Гончара. Про це вчора повідомила помічниця чергового судді Володимира Карабаня. За її словами, суд розглядає такі справи лише до 14–ї години дня, і на цей час ніякого подання з боку Генеральної прокуратури не надходило.

Водночас, за інформацією сайту «Українська правда», в Генпрокуратурі готується подання на обрання для Гончара запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд. 72–годинний термін, коли, за законом, чиновнику має бути визначено запобіжний захід, спливає сьогодні.

Як відомо, працівники антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України і ГПУ затримали високопосадовця ДПА в середу під час одержання хабара в сумі $20 тис. Свого часу син Гончара, Михайло, жив у незареєстрованому шлюбі з дочкою Президента Віталіною Ющенко, у них є спільна дитина.

Справа Кернеса

Запис розмови про підготовку замаху на секретаря Харківської міської ради Геннадія Кернеса, його сина та на мера Харкова Михайла Добкіна фальсифікований — про ознаки монтажу свідчать результати повторної фоноскопічної експертизи запису, заявив у четвер Сергій Коробка, адвокат обвинувачуваного в причетності до замаху місцевого депутата–«регіонала» Олега Медведєва. «Крім того, експертиза дійшла висновку, що магнітофон, який був представлений заявником, не є першоджерелом, тобто розмова була записана не на нього», — каже пан Коробка.

Нагадаємо, 23 липня секретар Харківської міськради Геннадій Кернес на прес–конференції оприлюднив запис розмови двох чоловіків, які обговорювали організацію замаху. Як переконаний сам Кернес, готували цей замах Олег Медведєв і його колишній партнер по бізнесу Зайцев. При цьому МВС має претензії до самого Кернеса в інших справах. Стосовно ж до замаху, то правоохоронці заявляли, що в цій справі Кернес може зі свідка перетворитися на обвинуваченого.

Проти депутата Московського району Харкова Олега Медведєва прокурор області Василь Синчук порушив кримінальну справу наприкінці минулого року. Медведєв був заарештований; згодом справу передали до Головного слідчого управління МВС, а Медведєва відпустили під підписку про невиїзд і забезпечили охороною як важливого свідка в інших кримінальних справах.

Справа Портнова

Генеральна прокуратура продовжила термін розслідування кримінальної справи щодо народного депутата, члена фракції БЮТ Андрія Портнова, підозрюваного в спробі незаконної приватизації Одеського припортового заводу. У свою чергу Портнов заявив, що термін розслідування цієї справи давно минув, і пообіцяв, що вимагатиме від керівництва ГПУ або висунути йому обвинувачення, або вибачитися, повідомляє «Коммєрсант–Україна». Ідеться про нібито перевищення Портновим повтноважень у той час, коли він був призначений Кабміном виконувати обов’язки Фонду держмайна.

Прогнози Мороза

Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз вважає, що в середині осені уряду Юлії Тимошенко буде виcловлено недовіру. Таку думку Мороз висловив учора в ефірі радіо «Ера». Рішення парламенту про недовіру Кабміну стане стартом дострокових виборів до Верховної Ради, що відбудуться, на думку Мороза, наприкінці зими — у лютому, можливо, в березні. Мороз вважає, що люди «мають протверезіти», й висловлює переконання, що СПУ пройде в парламент, оскільки зараз ведеться серйозна робота з партійного реформування, «приходять нові авторитетні люди, особливо на регіональному рівні».

Мороз не виключив і варіанта переформатування нинішньої коаліції, однак вважає його малоймовірним, тому що це невигідно основним політичним силам, представленим у ВР.