Високі тиради навколо параду

09.08.2008

За два тижні до святкування 17–річниці Незалежності України Прем’єр Юлія Ти­мошенко несподівано закликала Президента Віктора Ющенка відмовитися від проведення військового параду на майдані Незалежності, а додаткові кошти, заплановані на його підготовку, спрямувати на подолання наслідків стихії у Західній Україні. «В умовах, коли десятки тисяч громадян втратили житло, позбавлені елементарних умов для проживання та перебувають у складному психологічному стані, парад військ, артилерійський салют та святковий феєрверк буде сприйнято як виклик людському горю», — йдеться у листі Прем’єрки до Президента, який одразу потрапив до ЗМІ.

Такий вияв піар–протистояння є досить дивним, оскільки, за даними «УМ», днями, під час спільної наради у Чернівцях щодо подолання наслідків повені, Тимошенко в приватній розмові з Ющенком запропонувала співпрацю й закликала не сваритися — мовляв, «попереду важка осінь». Аж раптом «кісткою в горлі» став військовий парад, на підготовку і проведення якого передбачено 70 мільйонів гривень.

Не інакше як черговою спекуляцією на проблемах країни вважає цю пропозицію Прем’єра глава секретаріату Президента Віктор Бало­га. Оскільки саме Президент ініціював зміни до держбюджету на 2008 рік і зобов’язав Кабмін профінансувати заходи для подолання наслідків стихійного лиха. «Кошти на ці цілі передбачені, — зазначає пан Балога. — Водночас підготовка військового параду вже завершена. Його скасування кошти вже не зекономить. Тому треба докласти всіх зусиль, щоб День Незалежності навіть у скруті був святом для кожного українця, задля єдності українського суспільства».

Готовність військових підтвердив і міністр оборони Юрій Єхануров. Як повідомили «УМ» в Управлінні прес–служби Міноборони, позавчора, під час репетиції параду на колишньому військовому аеродромі «Гайок» у Білоцерківському районі, що на Київщині, міністр сказав: його відомство не отримало із держбюджету жодної копійки на парад і проведе його фактично за рахунок внутрішніх резервів.

Учора, під час тренування парадних розрахунків на злітно–посадковій смузі аеродрому Київського заводу «Авіант» міністр Єхануров додав, що 95% коштів, необхідних для підготовки військового параду, вже витрачено. За його словами, підготовка до параду «сколихнула» та «мобілізувала» як військових, так і робітників підприємств, які в найкоротші строки підготували та модернізували військову техніку, що братиме участь у параді.

«Я дуже хотів би, щоби після параду українські парубки бажали стати офіцерами, льотчиками або танкістами, а не так, як зараз вони мріють, — стати рекетирами або банкірами», — додає Юрій Єхануров.